A múlt és a jelen megbecsülése

Hajósmúzeum és képtár nyílt Hartán

2012.04.21 01:08    |    Schill Tamás  

Több okból is örülhettem, amikor a hartai Hajósmúzeum és képtár megnyitójára Hartára, a Templom utca 67. szám alá érkeztem és végighallgattam ennek a komoly, nagy múltú épületnek az ismételt megnyitását. Jó érzés arra gondolni, hogy a mai zajos, élvezeteket és csillogást hajszoló világban a múlt és a jelen értékeit őrző és bemutató hely születik. Másodsorban öröm nézni egy régi épület megújulását, megmenekülését az enyészettől. Harmadsorban pedig jó körülnézni egy szép kiállításon, megszemlélni egy falu jelenkori vizuális kultúrájának „termését”, annak reprezentáns alkotóit. Ahogy a kiállítás-megnyitón megtudtam, időszaki tárlatoknak fog helyet adni az épület, illetve állandó kiállításával a hartaiak hajózás iránti elkötelezettségét mutatja majd be.

museum_hajos_340– Egy hosszú folyamat végére érkeztünk el – kezdte köszöntőjét András István hartai polgármester. – A kilencvenes évek derekán döntött úgy a képviselő-testület, hogy az evangélikus templom és a községháza közötti patinás épületek tulajdonjogát megszerzi, és rendbe hozza őket. A közel százéves épület a református egyházé volt mint iskola, de még a kilencvenes években is iskolaként működött. Sok idő elteltével ismét a községé lett, és valami hasznosat és maradandót akartunk vele kezdeni. A mostani múzeumötlet alapját egy norvég pályázat és az a bödönhajó adta, amit a Dunában találtunk évekkel ezelőtt. A hajózáshoz és a Dunához való kötődést számos tárgy reprezentálja Hartán, és ezeket az emlékeket szeretnénk méltó módon bemutatni. A pályázati lehetőségek úgy alakultak, hogy egy Leader pályázatnak köszönhetően sikerült az épületet megújítanunk, és tartalommal szeretnénk megtölteni.

Meggyőződésem, hogy egy falunak a múltja, a hite nagyon meghatározó. Az egyesületek háza és a két helytörténeti gyűjtemény mellett itt megvan az a lehetőség, hogy a képtárunkat is meg lehet tekinteni, ami a terveink szerint folyamatosan meg fog újulni különböző kiállításokkal, de a helyiség alkalmas koncertek, közösségi események megrendezésére is.

Keresztély László megnyitó beszédében Harta „Művészetek Házának” említette az épületet, amelynek történelméről is megemlékezett. Beszédéből tudtuk meg, hogy az épületet 1913-ban építette Czibulka Márton hartai kőműves és ácsmester és 80 tanulóval kezdte meg működését itt a református iskola. Ez a hely híven szolgálja az elődök szándékát, és a művészetek éltetésében, a kultúra továbbadásában lesz nagy szerepe.

Négyessy Lajos református lelkipásztor rövid beszédében áldást mondott a házra. A kiállítás-megnyitót a Hartai Zeneiskola tanulója, Rideg Viktor gitárjátéka (felkészítő tanára Bodócz Ádám), majd Spekner Dalma zongorajátéka színesítette.

A megnyitó érdekessége az volt, hogy az első időszaki kiállítást hartai származású, illetve Hartán alkotó művészekkel rendezték meg. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a tágas kiállítóterem és előtere jó lehetőséget biztosít az ilyen tárlatok megrendezésére, és még egy nagyobb városnak is becsületére válnék. A mostani színes képzőművészeti kiállítás alkotói voltak: Köhler Péter, Fish Kovács László, Hartai Henrik, Szabó Bianka, Csóti Károly, Kaszt Erika, Weibel Imre, Farkas Zsófia. A Hartán alkotó és Hartáról elszármazott alkotók munkáit bemutató képzőművészeti tárlat április 20-ig látható hétfőtől péntekig 14-17 óráig.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás