A fény művészete

2012.03.23 13:38    |    G.E.  

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Schöffer Emlékházban Mattis-Teutsch Waldemar munkáiból. A kísérletező kedvű alkotó a hologramok számunkra kicsit még titokzatos világában barangolva keresi a fényben, a lézerben rejlő lehetőségeket.

hologram_teutsch_200Az ünnepélyes megnyitóra érkezőket Tamás Eszter, a Schöffer gyűjtemény vezetője köszöntötte, emlékeztetve arra, hogy az idei év Nicolas Schöffer születésének századik, halálának huszadik évfordulója, és rendezvénysorozattal kívánnak tisztelegni a város híres szülötte előtt.

– Nagyon örülök annak, hogy ilyen sokan jöttek el a Schöffer-házba, és ennyien kíváncsiak arra, milyen művészeti irányok vannak a 21. században – a vendégeket és az alkotót üdvözölte Török Ferenc polgármester is. – Ezeréves városunk érsekei mindig is igazi mecénásként támogatták a művészeteket, és szerencsére a mai napig továbbvisszük ezt az örökséget. Jó lenne, ha sok diákot látnék itt, mert szerintem a huszadik-huszonegyedik században alkotó művészek nem igazán ismertek a fiatalok előtt. Ezért is érezzük fontosnak, hogy lehetőséget biztosítsunk a ma képzőművészetének, és hogy Nicolas Schöffer alakja és munkássága apropóján helyet és teret tudunk adni az újdonságoknak.

Mattis-Teutsch Waldemar életét, munkásságát Tamás Eszter mutatta be tárlatmegnyitó beszédében. Az alkotó híres erdélyi művész-család sarja, Sepsiszentgyörgyön született, és pályafutása során bejárta Európa számos országát, de New Yorkban is megmutatta magát. A ’90-es évek óta készít hologramokat.

– A fény, mint az élet megújuló energiáinak forrása, fizikai valóságunk egyik fundamentuma – mondta Tamás Eszter. – Már Moholy-Nagy László is hirdette: a jövő legtöbb műve a fényfestő feladata lesz. Nicolas Schöffer is vallotta, hogy a fény vezérelt használata a modern művészetben az egyik legrugalmasabb és legsokoldalúbb művészeti forma, amelynek az alapvető célja, hogy összekapcsolja, egybeolvassza a műtárgyakat, és azok környezetét.

A fény szinte korlátlan lehetőségeket kínál azoknak, akik neki szentelik az életüket, és tudományos, vagy művészi érdeklődéssel fordulnak felé. A hologram rengeteget fejlődött azóta, hogy Gábor Dénes kitalálta. A háromdimenziós, minden pillanatban változó, minden mozdulat után új és új látványt kínáló technika megunhatatlanul érdekes. Lenyűgöz, magához vonz, megnyugtat, számtalan képzettársítást indít el bennünk. A Schöffer ház kis kiállítótermébe zárt csodák az egész univerzumot képesek felidézni, ha nyitott lélekkel, kutató tekintettel fürkésszük titkaikat. Tessék bátran kipróbálni, egészen április 8-ig várja a tárlat a látogatókat, hétfő kivételével 10-17 óra között.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás