Néperedet a Viskiben – és ez még csak a kezdet

Sorsfordító történelmi előadások a múzeumban

2013.02.21 21:07    |    géjé  

Sorsfordító történelem címmel hatállomásos előadássorozatot indít a kalocsai Viski Károly Múzeum. A széria célja az, hogy olyan sokat vitatott kérdésekre világítson rá, amelyekre nincsenek teljesen egyértelmű válaszaink. Romsics Imre múzeumigazgató az első előadáshoz különleges vendéget hívott meg, nevezetesen egy nyugalmazott pécsi professzort, aki a tervek szerint a Kárpát-medencébe költözésünknél jóval régebbi koroktól vázolja majd fel népünk eredetét.

Elsőként Dr. Andrásfalvy Bertalant hívtam meg, aki néprajzkutató kollégánk, és arra kértem, hogy a magyar nép etnogeneziséről beszéljen, arról, hogy hogyan alakult ki a magyar nép az elmúlt 3-4 ezer esztendőben, hiszen nagyon sok vita tárgyát képezi az, hogy tulajdonképpen kik vagyunk, mik vagyunk – indokolta az első előadás témáját a múzeumigazgató.

Az etnogenezisünkről tartott előadás után következők persze a magyar történelem ősi időszakaitól a modern korig felölelik majd hazánk legjelentősebb eseményeit, de a Viski igazgatója azt szeretné, ha kollégái a régiónkban végbe ment változásokról is beszélnének. Romsics Imrének konkrét elképzelései vannak arról, hogy kronológiailag hogyan épülnek egymásra a sorozat egyes részei.

– A nagy történelmi korokat fogjuk végigjárni: lesz egy előadás az Árpád-korról és a középkorról is. Nagyon nagy korszakunk a 19. század, benne a jobbágyfelszabadítás, a szabadságharc, a kiegyezés, amelyek egészen más irányba mozdították az országot, és a 20. század első felében megint csak nagy traumák érik Magyarországot, majd jön a szocializmus. Ezeken a nagy egységeken belül keressük azokat a pontokat, amelyek fontosak lehetnek számunkra – magyarázta Romsics Imre. – Természetesen minden előadótól azt várom, hogy az országos események mellett bizonyos szinten kitekintsen a kalocsai régióra is – tette hozzá.

A sorozat első előadását tehát Dr. Andrásfalvy Bertalan tartja, február 20-án, este 6-kor, a kalocsai Viski Károly Múzeumban. A nyugalmazott professzor Magyar földhasználat – magyar sors címmel vezet be minket etnogenezisünk rejtelmeibe.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás