A „Bács-Kiskun megye népművészete” című sorozat 6. része

Fejfák Bács-Kiskun megyében

2011.12.18 00:09    |    Dávid Attila  

A fenti címmel tartott előadást Szakál Aurél etnográfus, múzeumigazgató (Thorma János Múzeum, Kiskunhalas) december 7-én (szerdán) este 18 órától Kalocsán, a Viski Károly Múzeumban.

fejfak_340A megyei temetők (fa)művészetével foglalkozó, vetítéssel egybekötött előadáson többek között megtudhattuk, hogy a fejfákon különböző motívumok jelennek meg: például a tulipán, a csillag, vagy később a gomb (esetleg félgomb), de néhol – mondjuk Ordason és Hartán – megjelenik a négyszögből csavart motívum is.

Az előadó elmondta, hogy léteznek oszlopos, illetve táblás fejfák: az oszlopos fejfa a négyszögletes (gerendából formázott) fejfát jelenti. Megtudtuk, hogy amit 1000 vagy 1500 éve a fejfákon liliomként ábrázoltak, annak szerepét átveszi később a tulipán, amely nagyon hasonló hozzá. A tulipán női szimbólum („tulipános láda”, vagy: „liliomtiprás”), a csillag pedig férfi (esetleg református) szimbólum, de később elválik a díszítés az eredeti jelentéstől.

A későbbi oszlopos fejfák már nem négyszögletes, hanem vagy nyolcszögletű, vagy majdnem teljesen kör alapúak, csak az elejüket lelapolták. A fejfák teteje sokszor hegyes – ennek legtöbbször praktikus (és nem pedig filozófiai) oka van: mégpedig az, hogy a víz lefolyjon róla.

Az egyes településeken kialakult egy (fejfa)forma szeretete, ami jellemzővé vált arra a településre (amíg a sírkövek megjelenése el nem törli ezt a szokást) – de előfordul „idegen” fejfa-forma is, amikor például valaki beköltözött valahová, ott élte le az életét (mint például meny vagy vő), de megmaradt a szülőhelye leszármazottjának, és az ő sírjára a saját (eredeti) településének fejfa-típusát rakták.

A fejfák másik – későbbi – csoportjába tartoznak a táblás fejfák – amelyek pallóból „indultak” (az ilyen alakú sírkövek hatottak a fejfa-állításra: akinek nem volt pénze sírkőtáblára, az ahhoz hasonló alakú fejfát állíttatott).

Az előadó néhány szót ejtett a fából készült sírkeresztekről is, amelyek nem annyira tájhoz és helyhez köthetők, mint a fejfák. A latin kereszt változatait használták, az ágak végén gyakran látni a hármas karéjt. A kereszteken is – amelyek készülhettek egyetlen vagy pedig két fából – gyakran megjelenik a fejfákon használatos tulipán: ennek valamiért a sírjeleken nagy jelentősége van.

Az előadás végén meg lettek említve a sírszegek is (némelyiken még monogram is van), amelyekkel a kereszteket szögelték. A fejük kezdetben szív, később – egyszerűsödve – kör alakú volt.

Az előadás után – annak témájával kapcsolatban – az érdeklődők kérdéseket tehettek fel az előadónak.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás