Rendhagyó programon mutatta be ásványgyűjteményét a Viski

Százan is ehettek a kőlevesből a múzeumban

2013.04.04 08:43    |    -r-s  

Az öregasszony és a katona népmeséjéből átemelt menüvel és gyűjteménye szépen alakuló digitális változatával várta vendégeit, első ingyenes családi napján a Viski Károly Múzeum. Az állandó tárlatként hosszú ideje sikeres Tóth Mike ásványgyűjtemény mellett a kőleves is népszerű volt – a gyerekek kissé bizalmatlanul és rácsodálkozva fogadták, de persze éltek a szokatlan fogással. A program persze nem most az egyszer volt látható, idén még háromszor nyitja meg kapuit családi napra a múzeum.

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy sikeres volt az első családi napunk, amelyet TÁMOP pályázat keretében szervezhettünk meg. Közel százan érkeztek a múzeumba, és talán azt is mondhatom, hogy ez az a létszám, amivel még jól tudtunk egyszerre mozogni – mondta Romsics Imre múzeumigazgató. – A résztvevők visszajelzéséből kiderült: jó szívvel fogadták a programjainkat. A gyerekek is élvezték ezt a napot, és ezt jól mutatja, hogy voltak, akik a 9 órai kezdéstől egészen délután kettőig – fél háromig, a program befejezéséig a múzeumban voltak – tette hozzá elégedetten.

A sokak számára ismerős – de persze meglepetéseket még mindig tartogató – Tóth Mike-féle ásványgyűjtemény mellett vonzó programelemnek tűnik az ajándék ebéd, amely – a népszerű népmese után szabadon – ezúttal kőalappal főzött gulyásleves volt. viski_koleves3_340A bogrács alján főtt kőre ugyan senki sem ugrott, de a gulyás alapvető ízvilágán aligha rontott – akárcsak a mesében. A TÁMOP programok mellett idén technikai fejlesztéseket is eszközöl a Viski – rövidesen kész a fent írt ásványgyűjtemény digitalizálása, amellyel alapszinten már lehetett ismerkedni az első családi napon. A program ugyan „még nincs teljesen kész, de adatok már vannak rajta”. A gyerekeknek azonban egyelőre nagyobb élményt okozott a múzeumban a látogató számára elhelyezett számítógépen található Google Earth alkalmazás, mint a maga az archívum. De hát, lesz az még teljes.

– A családi napot négy alkalommal rendezzük meg ebben az évben. A következő május 12-én, vasárnap, ugyancsak 9 órai kezdettel lesz. Akkor is szeretettel várjuk a kalocsaiakat, ingyenesen, lévén pályázati rendezvényről van szó – hangsúlyozta Romsics Imre.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás