Ismét Múzeumok Éjszakája

Hogyan kell körmönfonni?

2009.06.26 08:46    |    Benke Ferenc  

Hazánkban nyolcadik éve rendezik kisebb-nagyobb rendszerességgel az egykor Franciaországból elindult múzeumok éjszakáját, Kalocsán pedig a Viski Károly Múzeum harmadszor ad helyet neki – tudtuk meg Romsics Imre igazgató bevezető gondolataiból. A kalocsai programot Farkas Lajos, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat megyei múzeumi szervezetének igazgatóhelyettese nyitotta meg. A szalkszentmártoni múzeumigazgató elismeréssel szólt a kalocsaiak eddigi munkájáról, a múzeumbarátok körének munkásságáról.

 

 

kalocsa_kamarkrus__460

 

A zuhogó késő délutáni eső estére sem csillapodott, így a korábbi évekhez képest kevesebben jöttek el a valóban gondosan előkészített rendezvénysorozatra. Két helyen; a belső térben és a múzeum udvarán tervezett programot a kedvezőtlen külső körülmények ellenére is megtartották. Most is kedves színfoltja volt a rendezvénynek az óvodások rajzkiállítása, melyet Tóthné Duzmath Mária, az egyesítet óvodák vezetője nyitott meg. A másik helyiségben Czidor Lászlóné játékkészítő a körmönfonásra tanította a nebulókat, bár kevés gyermek jött, az anyukákkal, apukákkal együtt. Akik valóban érdeklődtek a múzeum tárlatai iránt, most tolongás nélkül követhették dr. András Lászlónét, aki szakszerűen vezette be az érdeklődőket a Sárköz néprajzi kultúrájának tárgyi világába. Eközben Hajdu István, a leendő művelődési osztályvezető nyitotta meg a „Kalácsok a Kalocsai Sárközből” című, második alkalommal rendezett, népszerű bemutatkozást. Díjazták is a finomságokat, első lett Madarász Lászlóné (Kalocsa) kapros-túrós lángosa. Negyvenszállásról Kressin Anneliese német kelt kalácsa lett a második. Dallos Zsolt, a közismert kalocsai mézeskalácsos kelt kalács dióval nevű étkére kapta meg a harmadik díjat. Tekintettel a sok finomságra, a zsűri négy különdíjat is kiosztott: Tóth Jánosné (Miske), ifj. Kripta Istvánné (Kalocsa), Romsicsné Tóth Mária (Homokmégy) és Kis Vén Attiláné (Kalocsa) kiválóságaiért.

 

finomsgok_megnyitja_380

 

Amíg a belső tér kellemes és már-már meleg helyiségeiben zajlott az „éj-szakai élet”, kint a kissé hűvösben, a zuhogó eső monoton zúgása közben az érdeklődőket tapsra késztette a Kalocsa Kamarakórus Villányi Eszter karnagy vezetésével, akik afrikai spirituális (vallásos) énekeket adtak elő. Őket követte a hallatlan bravúrral játszó Tisza-83 Citerazenekar, méltán vastapsra ragadtatva az időközben hallgatósággal megtelt két sátor közönségét. A Kalocsai Múzeumbarátok Körének amatőr színjátszói a csillagászati nyár kezdetét ünneplőket harmadik alkalommal lepték meg műkedvelő színházi bemutatóval, az idén Beaumarchais: Figaró házassága, avagy egy őrült nap vígjátékával. A jó átdolgozás és rendezés méltán váltott ki kacagást és persze kitartást is a nézőkből, miközben a sátorponyva tetején ugyancsak kopogott az eső. Romsics Imréné drámapedagógus a napjainkra átírt vígjátékkal igazán meglepte a kitartó nézőket az idei nyári napfordulón, mi több, kiváló „színészi gárdát” toborzott az előadás sikerre viteléhez.

szndarab_els_jelenete_400

 

– Ez az éj a mi ünnepünk, és játéknak tekintjük, magam is így vagyok vele – mondta Markó László, a múzeumbarátok körének elnöke. – A múzeum ünnepe ez, és a Kalocsai Múzeumbarátok Körének is, valamint része a Szent Iván-éjnek. Persze sok munkával jár, például a szereplők sok-sok munkája, mozgatása. De jó érzés, hogy sokan sok embert szórakoztathatunk ezen az éjjelen – és ez nagyszerű közösségi cselekedet!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás