A régióbeli tánccsoport Csehországban és Hollandiában járt

Európai helyszíneken hódított a Nádikó

2014.08.04 22:23    |    jni  

A csehek már ismerték a kalocsait és nagyon várták (sőt, díjazták is), a hollandoknak viszont meglepetés volt a magyar virtus. Két nemzetközi folklórfesztiválon is járt a Nádikó néptánccsoport, de a fiatal tehetségek dolga nem volt egyszerű, hiszen az egyik helyen nagy elvárásoknak kellett megfelelniük, míg a másikon az úttörő szerep várt rájuk. Hogy vizsgáztak? Persze, hogy jól!

A csehországi Kunovice biztosan szép emlékként vonul be a Nádikó történetébe, és nyilván a fellépő gyerekek is mosolyogva idézik majd fel, hogy a 2014-es fesztiválszezonban milyen volt napokon át lenyűgözni a külföldi közönséget. A kifejezetten fiataloknak meghirdetett néptáncos rendezvény a mi Duna-menti Folklórfesztiválunk rokona: felvonulások, exkluzív fellépések és gálák töltik ki a programot, amelyet – szó szerint – a világ minden tájáról érkezett táncosok prezentálnak.

nadiko1_450

 

– Voltak ukrán, román, valamint Oroszország keleti részéből és Kínából származó csoportok is – mesélte Dudás Szilvia. A Nádikó csoportvezetője arról számolt be, hogy gyakorlatilag minden nap foglalkoztatták őket a szervezők; felvonulásokon vettek részt és műsorokat is adtak. – Természetesen kalocsai népviseletben vonultunk, de nem csak azt táncoltunk. Félórás műsort adtunk, úgyhogy hegyközi, somogyi és uszódi táncokat is be tudtunk mutatni – sorolta. A csehek egyébként nem aprózták el: nem „csak” egy néptáncos mustrát vonultattak fel, hanem szakmai zsűri előtt meg is versenyeztették a résztvevőket. Ezt azért a mieink körében megelőzte némi vizsgadrukk, hiszen a helyi közönség korábban már láthatott kalocsai előadást, ráadásul nem is akármilyet.

– A tavalyi évben Illés Zoli és Illésné Koszta Kriszta csoportja már volt kint, és nagyon jól szerepeltek, tehát komoly várakozás előzte meg a magyar csoportot – idézte fel Dudás Szilvia, a végeredmény ismeretében méltán büszkén. – Összesen 13 csoport versenyzett, és közülük mi, illetve a helyi, kunovicei csoport lett a nyertes – újságolta.

Nem ez volt viszont az egyetlen nyári sikertörténet.

Ilyet még nem láttak a hollandok!

– Egy holland fesztiválra, Bolsward-ba is kaptunk meghívást. Ez nagyon nagy rendezvény volt, ráadásul Hollandiában még mi sem voltunk, és eddig magyar csoport sem járt ott – utalt a helyi szervezőktől hallottakra a nép-táncpedagógus, hozzátéve, hogy mindennek tudatában aztán tényleg „nagyon nagy élmény volt” belecsöppenni a tőlünk teljesen eltérő kultúra hagyományaiba, valamint a holland életérzésbe; nem beszélve a többiek bemutatóiról. – Ez is egy nemzetközi fesztivál volt: a hollandokon kívül írek, malajziaiak, angolok, ukránok, románok, mexikóiak is voltak, illetve egyedüli magyar csoportként mi. Egyébként Bolsward is most először fogadott magyar néptáncosokat – jegyezte meg Dudás Szilvia. A hollandiai „kirándulás” ráadásul legalább olyan jól sült el, mint a cseh, annak ellenére, hogy itt nem szerveztek versenyt. Az volt a cél, hogy a nemzetek megismerjék egymás tradícióinak legalább egy kis szeletét.

 

nadiko2_450

 

– Több helyen is táncoltunk: volt olyan fellépésünk, ahol általános iskolásokat tanítottunk. Ők nagyon élvezték a játékokat és általában a magyar virtust, amit képviselünk. Mire hazaértünk, kaptunk is egy köszönőlevelet – mosolygott a csoportvezető.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás