Játsszon velük Ön is!

Leporolja a nadrágot a kalocsai társulat

2015.11.24 12:09    |    V. I.  

Idén már több ízben megmutatta Kalocsán és Géderlakon is a Kalocsai Thália Társulat, hogy profikat megszégyenítő minőségben képesek színházélménnyel megajándékozni a kultúrára fogékony érdeklődőket. A lelkes amatőrökből szerveződött társulat komolyan veszi, amit felvállalt az „Acélmagnóliák” dráma bemutatójával – máris új produkcióval készülnek, amelynek nemcsak a nézőtéren helyet foglalva lehet Ön is a részese!

Az Acélmagnóliákig

A társulat korábban amatőrként már bemutatkozott tagokból és ilyen formában még sosem látott arcokból állt össze, és nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, minthogy színre viszik Kalocsán Robert Harling „Acélmagnóliák” című drámáját, amely egy amerikai fodrászszalon vendégeinek és baráti körének a sorsjátéka. A nyári kalocsai bemutatót egy közkívánatra visszatapsolt előadás követte, majd a géderlaki falunapi forgatag részeként is bemutatkozott teltházas nézőtér előtt a társulat.

Jelentkezzen Ön is!

Kalocsai Néplap

A darab pozitív fogadtatásán felbuzdulva jelentkeztek is a székesfehérvári amatőr társulatok számára meghirdetett Paál István Fesztiválra, amelynek versenyműsorába be is válogatta őket a zsűri. Végül le kellett mondani a fellépést, hiszen az egyik főszerepet alakító Szabó Csillag hazánk szépségkirálynőjeként a rendezvény időpontjával egy időben Thaiföldön, a Miss Grand International megmérettetésen képviseli az országot. Ettől nyilván jobb híreket is kapott már a színjátszó kör, hiszen a szusszanásnyi nyári szünet után ismét lázasan próbálni kezdték és tökéletesítették az „Acélmagnóliák” előadását, de a társulat élete nem állt meg – mi több, toborzást hirdet annak vezetője, Bneu László, aki az első bemutató rendezéséért felelt.

– Olyan húsz és harminc közötti fiatal hölgyek és urak jelentkezését várjuk, akik szeretnék kipróbálni magukat a színpadon, szépen tudnak beszélni és a csatlakoznának a mi kis csapatunkhoz. Jelentkezni nálam lehet a 06-30/217-66-19-es számon – nyilatkozta lapunknak, majd elárulta, hogy a készülő darabban máris találkozhatnak új és „régi-új” arcokkal a leendő nézők.

Régi, új és régi-új arcok

– Ugye az Acélmagnóliák darabban csak nők játszanak. Az új produkcióhoz viszont már férfi karakterekre is szükség volt, így a társulatban köszönthetjük a volt „klubszínpadból” Balogh Csaba Zoltánt. Szintén „újoncként” mutatkozik majd be Póli Róbert és Mészáros Máté.

A női karaktereket kettős szereposztásban próbáljuk, így a meglévő csapatból ugyanazon szerepen osztozik Kovács Zsuzsa és Füstös Éva, Horváth Márta és Jambrik Ibolya, valamint ugyancsak „régi-új” színjátszóként, egykori „klubszín-padosként” csatlakozott hozzánk Molnár Zsuzsa – mutatta be a kibővült csapatot Bneu László.

Nevetésrekord kontra tiszavirág-életű siker

Most pedig, hogy tudjuk, már folynak a próbák, megvannak a szereplők, sőt, folyamatosan várják a színjátszás iránt érdeklődőket, rántsuk le a leplet arról a bizonyos új darabról is! Dunai Ferenc „Nadrág” című „elvtársias” vígjátéka készül nyár óta, amely a bizakodó becslések szerint 2016 februárjára, esetleg márciusára lesz színpadérett.

A műről érdemes tudni, hogy rövid, de annál komolyabb, velősebb és sokatmondóbb előélete van. 1962-ben debütált ugyanis Dunai játéka a Vígszínházban Horvai István, néhai kétszeres Kossuth-díjas direktor rendezésében, Rutt-kai Éva, Feleki Kamill, Tábori Nóra és Tordy Géza főszereplésével. Bár a „párkapcsolati kihágások” és „szocialista értékrendet” finoman szólva is a négy sarkából kifordító előadás rendkívül népszerű volt (korábbi feljegyzés szerint a két felvonás között kétszáznyolcvanszor nevettek a nézők), azt az ötvenedik előadást követően le kellett venni a műsorról, és a rendszer vidéken sem támogatta annak bemutatását. Végül az író 1966-ban disszidált Amerikába, ahonnan haza sem tért. A színmű története tehát magán hordozza az akkori politikai rendszer stigmáit, amely mindezek ellenére egy igazi, könnyed, mégis tartalmas kikapcsolódást ígér.

A leírtak ismeretében tehát alig várjuk, hogy – egy Hofi Géza-klasszikussal élve – nevethessünk azon, amin sírni kellene!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás