In memoriam

Németh Gábor nyugalmazott könyvtárigazgató (1936-2015)

2015.01.23 10:22    |    Sallainé Kővágó Rózsa  

végül mind elmegyünk, a napsütés is elmarad és lépdelünk a csillagok mögött a menny abroncsain,”

(Weöres Sándor)

 

nemeth_gabor_300Január 7-én szerdán felhívott telefonon első igazgatóm, hogy boldog új évet kívánjon. Hosszan beszélgettünk, felidézve a régi közös emlékeket. Akkor még nem gondoltam, hogy ez a búcsúzásról fog szólni. Szombaton érkezett a szomorú hír a keceli nyugdíjas otthonból, hogy Gábor hirtelen elhalálozott.

Bár mindenki tudja, aki megszületik, az egyszer el is távozik a földi létből, azért az ember ezt a tényt nem könnyen veszi tudomásul. Főleg akkor, amikor újra és ismét arról értesül, hogy megint elment közülünk valaki, akit sokan ismertek és sokan szerettek is.

Németh Gábor személye szorosan összefonódott a könyvtárossággal. Ifjú éveit Dunavecsén töltötte, beosztott könyvtárosként dolgozott. 1967-től 1993-ig a kalocsai Nagy Lajos Városi Könyvtár vezetőjeként tevékenykedett és a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) járási titkári tisztségét is betöltötte. Több éven keresztül módszertani segítséget nyújtott a járás könyvtárainak. Egyszerre volt elhivatott, felelősségteljes és komoly, de ugyanakkor derű, megértés csillogott a szemében. Empatikus, igazságos és önzetlen vezető volt, segítőkész munkatárs. Pályafutása alatt számtalan irodalmi és tudományos előadás zajlott le az intézmény falai között. Jeles személyiségek (írók, költők, irodalmárok, tudósok, színművészek) fordultak meg a könyvtárban.

Azt mondtad a telefonban: „Tudod, hogy te voltál mindig a kedvencem.” Akkor nem mondtam, de most búcsúzóul elmondom: Te a példaképem és tanítóm voltál!

Amilyen szerényen éltél, olyan csendben mentél el, nagy űrt hagyva magad mögött. Elmondhatod magadról, hogy a pályát megfutottad, vár példaértékű életed jutalma, a lélek örök boldogsága.

Nyugodj békében!

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás