II. Népzenei Találkozó Kalocsán

2010.12.05 14:33    |    Bencze Károlyné  

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány és a Mezei Virágok Népdalkör a tavalyi sikeres találkozó után úgy gondolták, hogy az idén is megrendezik ezt a találkozót. Így került sor a november 27-én 16 órakor kezdődő II. Népzenei Találkozóra.

Tamás László, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Megnyitójában beszélt a népdalkincsünk értékeiről, ápolásáról, megismertetéséről, továbbéléséről és a népdalkörök felelősségéről. A találkozót megtisztelte jelenlétével Török Ferenc polgármester és felesége is.

Először az Arany Páva-díjjal kitüntetett bátyai „Rozmaring” Népdalkör mutatta be műsorát, melyben rác és mulatós dalokat énekeltek. Szólistájuk, Szarvas Lajosné a szegény ember dalaival örvendeztette meg a hallgatóságot. Fehér Zoltán gyűjtéséből állították össze műsorukat. Művészeti vezetőjük Fehér Zoltán, az egyesület elnöke Perity Lajos.

A Mélykúti Asszonykórus 35 éve működő csoport, 2005-ben Mélykútért kitüntetést kapott. Hatodik éve Takács Lajosné énektanárnő a vezetőjük. Műsorukban mélykúti dalcsokrokat mutattak be nagy sikerrel.

A Jánoshalmáról érkezett „Új Pávakör” tagjai erdélyi dalcsokorral örvendeztették meg a közönséget. Vezetőjük Magyar Magdolna, az egyesület vezetője Uzsodás Vencelné.

A „Szederinda” Citerazenekar szintén Mélykútról érkezett, 1975-ben alakult, 1994-től egyesületben dolgoznak. 2005-ben „Mélykút Községért” díjjal ismerték el 30 éves tevékenységüket. Az idén ünnepelték 35 éves jubileumukat. Vezetőjük Sári Béla. Bácskai népdalokkal és bordalokkal kápráztatták el a közönséget, nagyon sokáig tapsoltak nekik.

Az Érsekhalmi Hagyományőrző Népdalkör 1986 óta dolgozik együtt. CD felvételekkel dicsekedhet a csoport. 1998 óta testvérkapcsolat alakult ki az erdélyi Györgyfalvával és a vajdasági Ludas községgel. 2006-ban „Érsek-falváért” kitüntetést kapott a népdalkör. Alakulásuk óta Takács Lajosné a vezetőjük. Érsekhalmi és kalocsai dalcsokorral kedveskedtek a közönségnek.

A házigazda „Mezei Virágok” Népdalkör és a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes zárta a rendezvényt. Műsorukban Bencze Károlyné „Adventtől Vízkeresztig” című összeállítását mutatták be, amellyel októberben az országos minősítőn KIVÁLÓ eredménnyel értékelték produkciójukat. A közönség nagy tapssal jutalmazta a műsort.

A bemutatók után a résztvevők emléklapokat és ajándékokat kaptak, melyeket Török Ferenc polgármester, Tamás László, Bencze Károlyné és Tóth József, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány Kuratóriumának tagjai adtak át.

A közös karácsonyi éneklés után a „Mezei Virágok” meglepetés táncával fejeződött be a találkozó műsor része, mert a Klub étteremben vacsorával és bállal folytatódott tovább a rendezvény. Mindenki nagyon jól érezte magát, Csorba István muzsikájára ropta a táncot, és mindenki várja a következő találkozót.

Alapítványunk nevében nagyon köszönöm az emléklapok készítését a Selecta Kft-nek, a finom pogácsákat a Linzer Kft-nek, a népművész és táncos asszonyoknak a jobbnál jobb ízű süteményeket és a Művelődési Háznak, hogy helyet adott a rendezvénynek.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás