Korlátlan lehetőségek Kalocsán

Nyelvi- és főzőtanfolyamok, táborok – nulla forintért!

2018.03.08 09:58    |    -vis-  

Annyiban pontosítanánk a címet, hogy nulla forintért – Önnek. Az alábbi írásunkban bemutatott lehetőségek ugyanis sok-sok millió forintba kerülnek, de nem azok kiélvezőinek, hanem szervezőinek – ők viszont erre jelentős támogatást nyertek az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) forrásaiból. A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár (KKKK) három pályázati beadványával célozza meg a lakosság életminőségét javító rendezvények útnak indítását, amelyekről a teljesség igénye nélkül igyekszünk átfogó képet nyújtani elkövetkező sorainkban.

Az elkövetkező három évben futó „Családbarát Nő-köz-pont Kalocsán” pályázat keretében olyan programokat, konferenciákat, tanfolyamokat, és klubfoglalkozásokat szerveznek, amelyek a nők munkába állását, illetve a karrierépítést és a család összehangolását segítik. Maga, a nőközpont helyileg a volt Klub Étteremben lesz kialakítva, és az említett programok java márciusban startol. Kivétel közülük a múlt kedden, telt házzal indult „Sikeres nők Kalocsán és környékén” hetente jelentkező pódiumbeszélgetés-sorozat, amelynek vendége dr. Tidir Alisza Vaszilijevna kalocsai szülész-nőgyógyász volt – bemutatkozásáról külön cikkben értekezünk.

magone_300– Hirdetünk angol-nyelv-, német-nyelv- és főzőtanfolyamokat. A kisgyermekes anyukák jöhetnek akár picikkel is, hiszen felvettünk két óvónőt, aki addig, amíg az anyuka a programon van, vigyáz a gyerekekre és foglalkozik velük. A pályázati forrásból sok fejlesztő játékot és eszközt tudunk majd vásárolni, hogy garantáltan ne unatkozzanak a lurkók ez idő alatt – kezdi a folyamatosan szélesedő skálán elérhetővé váló lehetőségek listáját dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető. – Ugyancsak hirdetünk majd táborokat, vagy „Nőnek lenni jó” konferenciát, amelyen karrier-, egészség- és stílustanácsadások lesznek például. Ezek közül mindre ingyenesen lehet jelentkezni – hangsúlyozza az igazgató, kiemelve, hogy ehhez semmi más teendője nincs az érdeklődőknek, mint regisztrálni részvételi szándékukat. Mielőtt bárki megijedne, hogy az életét, végzettségét, szociális helyzetét hosszú oldalakon át taglaló kérdőívet kellene kitöltenie, megnyugtatjuk, hogy erről szó sincsen. Mindössze be kell menni – lehetőleg – munkaidőben a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár sétálóutcai épületébe, felkeresni a Művelődési Központ munkatársait, érdeklődni az elérhető, vagy rövidesen elérhetővé váló lehetőségek felől és meghagyni az elérhetőségét, azaz a telefonszámát, vagy az e-mail címét! Így, amikor élesbe fordulnak az egyes programok, azok indításáról, illetve, hogy belefért-e a jelentkezési keretbe, első kézből kap értesítést. Ennek persze feltétele, hogy legyen rá feliratkozva. A jelentkezők, fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül kizárólag kalocsaiak lehetnek! Magóné hozzátette, hogy a nőközpontos pályázat járási projektet fogalmaz meg, amelynek keretében például Újtelekkel, Dunapatajjal és Hajóssal is együttműködési megállapodást kötöttek.

A másik nagy programdömpinget ígérő, ugyancsak EFOP forrásból finanszírozott projekt, az egész életen át tartó tanulást ösztönző sorozat, aminek kivitelezésére szintén több tízmilliós forrást nyert a KKKK. Az igazgatónő elmondta, hogy szemben a Nőközpont-programokkal, amelyek java márciusban várható, hogy indul, ezen pályázat eseményei már a napokban elérhetővé válnak, amelyekre hasonló feltételekkel lehet jelentkezni, mint a Nőközpont eseményeinek leírtuk.

– Indul például „Idősebbek is elkezdhetik” címmel számítógépes alaptanfolyamunk, amelyre bár egyszerre csak tíz főt tudunk befogadni, de amint véget ér egy kurzus, indul a következő, és így lesz ez három éven át. Úgyhogy érdemes erre is feliratkozni, hiszen elsajátíthatják a legfontosabb számítógép-használati alapismereteket azok is, akik soha nem ültek még gép előtt. Gondoljunk csak bele, hogy milyen sokan kényszerülnek például Skype-on tartani a kapcsolatot a külföldön, vagy más városokban élő gyerekekkel, unokákkal! Többek között ehhez is segítséget nyújt a kurzus – folytatja Ma-góné. – Aztán szerdánként kreatív hobbiklubba várjuk a kézműves-foglalkozások iránt érdeklődőket. Ennek a pályázatnak a keretében is indul februárban angol-tanfolyam. Igény mutatkozik orosz tanfolyamra is, ami szervezés alatt van. Ami viszont biztos, hogy lesz, az április elejétől főzőtanfolyam. Hirdetünk életmód-klubot is Póli Róbert vezetésével, de előadássorozatokat is magába foglal e pályázat. Felelevenítjük a nőközpontos előadássorozat befejezését követően azt a nagysikerű előadássorozatot, amit talán egy évtizeddel ezelőtt tartottunk Kalocsán, és a nagy világvallásokat mutatta be. Ez várhatóan március végén kezdődik, hiszen addig a „Sikeres nők Kalocsán és környékén” sorozatunk fut keddenként. Emellett lesznek előadások álláskeresési technikákról, tartunk majd zöld gerillatábort gyerekeknek, honismereti tábort Szeliden, amelyen akár fiatal felnőttek is részt vehetnek – sorolta a szinte végeláthatatlan lehetőségek tárházát az intézményvezető.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, keresse fel a Művelődési Központ kollégáit a sétálóutcai épületben a volt Tiszti Klub emeleti irodáiban. Ott első kézből kaphat ennél is részletesebb tájékoztatást a kínálkozó, mind-mind ingyenes programokról – mindössze jelezni kell, melyik szimpatikus és meghagyni a kontaktját, hogy biztosan elérjék majd a szervezők.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás