Én csak magyarul tudok

Novák Tibor szobrász-festő bemutatkozása

2008.11.13 10:43    |    Benke Ferenc  

A Dózsa György Mezőgazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium könyvtárában berendezett Iskolagaléria régen, talán Vincellér Imre kiállításán látott annyi vendéget, érdeklődőt, mint most, Novák Tibor szobrász és festő kiállításán. A recenzens meg zavarban van, hiszen az alkotóművészt teljes valójában igen nehéz bemutatni, ugyanis építész létére teológiával is foglalkozott, mi több nyelvzseni, aki a szanszkrit nyelvet is megtanulta, páli szövegeket fordít, a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárban is.

novaktibor_500

A kiállítást megnyitó Renner Zsuzsanna indológus, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte: Novák Tibor, a most bemutatkozó festőművész és szobrász írta le magyarul egyebek között a Hepp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum páli nyelvű khmer pálmalevél kéziratait. A teljes munkásság szétfeszíti a jelen írás keretét, ám mégis meg kell említeni, hogy húsz esztendővel ezelőtt tanulmányozta Kantot, Nietzschét, Heideggert és más filozófusokat. Kolostorlakó volt Görögországban, életmódját, mai életszemléletét áthatják a buddhista gondolatok. Meditációinak élménye képein és szobrain tükröződik. Az Angkor-i templomok sejtelmessége, Buddha közvetlen körbejárható alakja mind-mind az elmélkedés megélt pillanatait vetítik elénk. Az alkotóművész a keleti nyelvek ismerője, a kiváló filológus (egyetemi előadó) lapunknak így nyilatkozott: – Jólesik látni, hogy megállnak műveim előtt. Magamnak készítettem őket, magamat fejeztem ki bennük. Most is ott áll a miskei ház udvarán a hatalmas mészkő, amiből egy Buddha néz kifelé, csak ki kell bontani. Mindemellett Novák Tibor a görög istennőt, Vénuszt szeretné megfaragni. – Most a görög mitológia világa van a terveim között. Grafikában a tanulást jelenti, egyfajta előrehaladást, mert amíg nem lesz kész a mű, bizony szenvedek.

Hogy mi vitt el ebbe az irányba? Nehéz megmondani – folytatta beszélgetésünket. – Gyermekkoromban már a metafizikai gondolkodás bennem volt. Kerestem az Istent, hozzá pedig a különböző filozófiák vezettek el. Máig 20-30 év megszűrt munkája kellett, ennyi idő van mögöttem. Mentem a taoizmus, buddhizmus, egyáltalán a vallás irányába. Kerestem, hogy az mit jelent számomra. Kutattam a nyitott világot. Mellesleg nem az én érdemem, hogy jól rajzolok, szobrokat bontok ki az anyagból, hogy nyelvekben jártasságot szereztem. Én nem csak tanultam, hanem arra törekedtem, hogy eredeti szövegeket olvassak és fordítsak, és értsem meg a bennük rejlő világképet. Sokoldalú embernek tartanak, van fogékonyságom a nyelvekre.

Hány nyelven beszél?

– Én csak magyarul tudok – válaszolja mosolyogva.

 

A kiállítást Vikker József, az intézet igazgatója vezette be és ajánlotta a fiatalok figyelmébe a művész munkásságát. A megnyitót Renner Zsuzsanna indológus az alkotó életútjának bemutatásával, művészetének elemzésével nyitotta meg.

 

A rendező Tamás László örömmel üdvözölte Novák Tibor édesanyját, Mariska nénit, aki idős kora ellenére bejött Miskéről fia kalocsai bemutatkozására. mama_novk_nni_450


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás