Nyáresti Szabadtéri Vidámságok

2015.08.19 11:14    |    Dávid Attila  

Augusztus 1-jén, szombaton este vette kezdetét – hagyományteremtő szándékkal – az e cikk címével megegyező című programsorozat a Hotel Kalocsa Asztrik étterem kerthelyiségében.

Az est fénypontjaként Berkes Bence, a Gtc filmszínész-iskola növendéke (képünkön) adott elő – remekül! – néhány vidám részletet Karinthy Frigyes „Tanár úr kérem” című művéből: a fiatalember előadásában ízelítőt kaphattunk abból, hogy milyen volt 100 évvel ezelőtt az, amikor a jó tanuló felelt:

„…A felelés rövid ideig tart. Félszavakban beszélnek egymással, értik egymást, lassanként intim dialógus alakul ki a tanár és a jó tanuló közt: mi már nem is értjük, ez az ő kettejük dolga, két rokon lélek, mely itt előttünk egyesül, a differenciálegyenletnek éteri légkörében…”

– vagy ha éppen a rossz tanuló felelt:

„…Mikor kimondják a nevét, nem hisz a füleinek, körülnéz: hátha csoda történik, hátha csak agyrém, nyomasztó lidércnyomás volt, hogy ez az ő neve, és most felébred ebből az álomból…”,

illetve, amikor ez utóbbi magyarázta a bizonyítványát:

„…Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány – ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem…”.

Megállapíthattuk, hogy bizony a diákoknak a tanuláshoz/feleléshez való hozzáállása nem sokat változott az elmúlt 100 évben: ma is vannak jó és rossz tanulók, és sokan ma is magyarázzák a bizonyítványukat.

Az est azonban nem ért véget Bence Karinthy-előadásával, ami után dicséretes módon lehetőséget kaptak a helyi (kalocsai és környékbeli) tollforgatók is, hogy bemutatkozzanak, illetve bemutassák „tudo-mányukat” a jelen lévő hallgatóság előtt. Így a program második felében többek között elhangzott Cserenkó Gábor „Villamosmonológ” című keserédes, de mégis megmosolyogtató műve, Póli Róbert néhány verse és e sorok írójának két iskolai témájú, vidám(nak szánt) anekdotája. A felolvasások után a műsorvezető, illetve a közönség néhány tagja tett fel kérdéseket Bencének és a jelen lévő helyi íróknak, költőknek az alkotással, az ihlettel kapcsolatban, illetve arról, hogy hogyan lehet időt szakítani a művészetre/kultúrára.

Időt (és pénzt) pedig lehetne/kellene szakítani rá: a programsorozat következő része ugyanitt (Kalo-csán, a Szentháromság tér 4. alatt: a Hotel Asztrik étterem kertjében) lesz augusztus 15-én szombaton 20 órakor, amikor is az egri Pinceszínház előadásában a „Párterápia” című zenés színházi estet lehet megtekinteni – közben akár egy finom vacsorát elköltve és Sigmund
Freud-dal együtt töprengve az alábbiakon:

„A nagy kérdés, amelyet a női lélek harmincéves tanulmányozása ellenére sem sikerült megválaszolnom, a következő: mit is akar egy nő valójában?”

(Az estre jegyeket az étteremben vagy a 06-20-94-666-56 telefonszámon lehet megrendelni/megvásárolni.)

Remélhetőleg Önök is olyan jól szórakoznak majd a Szabadtéri Vidámságok következő programjain, mint e sorok írója az első esten!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás