Ismered magad? Azt csak hiszed!

2014.04.14 00:03    |    g-era  

Ez a két mondat lehetne a rövid összefoglalása annak a foglalkozásnak, amelyet dr. Csides Katalin tartott a városi könyvtárban egy önismereti klub indítása apropóján.

dr_csides_katalin_200A Kalocsán is ismert grafológus, pszichológus a korábban városunkban tartott előadásai után felmerült igénynek tesz eleget akkor, amikor vállalja, hogy kéthetenként egy-egy három órás foglalkozás keretében – kezdetnek három hónapos időtartamra – segítséget nyújt mindazoknak, akik az életük különböző színterein tapasztalt problémák alapján gyanakodni kezdtek: talán önmagukat sem ismerik eléggé, hogyan is tudnának így úrrá lenni a gondjaikon?

„Az önismeret nem intelligencia, hanem bátorság kérdése” – vallja a dolgokat nevén nevező szakember, aki azt is hozzáfűzte az esemény meghívójához: – Önismeretet szerezni nehéz, sokszor fájdalmas vállalkozás. Az alakuló ülésen azt fogjuk eldönteni, hogy melyik módszert kívánjuk ehhez felhasználni.

Az érdeklődőknek a pszichológiai hátterű önismereti tesztek kitöltését, grafológiai elemzést, szimbólumok – mesék – dramaturgiai elemek alkalmazását, számmisztikát javasolt módszerként, illetve akár ezek ötvözetét is lehetett választani.

Lendületes bevezető előadásában felvázolta a napjainkban sűrűn előforduló egyéni, illetve párkapcsolati problémák lehetséges történelmi, kulturális eredőit, a társadalmat átható férfi-női ellentét okait, és a legtöbb eltévelyedést okozó tényt: hiányzik az önismeret, az öntudat, a küzdési technikák (nem fizikai! – szerk.) tárháza, és legfőképpen annak ismerete, hogy mi a dolgunk, a feladatunk ebben az életben.

– A nő azért van, hogy szeretni tanítson – mondta végül – és ehhez az kell, hogy önmagad is tudd szeretni.

Dr. Csides Katalin a kalocsai önismereti klubba március 16-án (vasárnap) 14 órától, majd azt követően kéthetenként várja a városi könyvtárba mindazokat, akik a fentebb említett témák iránt érdeklődnek, és lehetőség szerint végig is kívánnak menni ezen az úton, mert ennek csak akkor van értelme, mondja. A klubfoglalkozásokon való részvétel díja óránként ezer, azaz alkalmanként háromezer forint.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás