Falunap Ordason

Összefogással és lelkesedéssel pótolták az anyagiakat

2011.09.13 22:23    |    Zs.E.  

A környékben elsőként, ezelőtt tizennégy évvel Ordas rendezett először falunapot. Szerény anyagiakkal, de annál nagyobb lelkesedéssel. Aztán voltak olyan évek, hogy sikerült támogatóktól több pénzt szerezni, volt tűzijáték, sztárvendég, péntek este is program fellépő együttessel, most újra összefogással és lelkesedéssel kellett pótolni a szerény anyagiakat.

– Szabad-e ilyen helyzetben falunapot tartani? – tettük föl a kérdést, de aztán egy akaratra jutottunk abban, hogy igenis megrendezzük, mert annyi mindenünk van, amihez pénz sem kell, csak jóakarat, összefogás és szeretet – mondta Szabó Zsolt polgármester.

Pénteken négy, helyi fiatalokból álló focicsapat mérkőzött egymással a késő estébe nyúló focikupán a faluház udvarán lévő gumiborítású sportpályán. Jutalmuk érem és oklevél, mégis, hogy ne tét nélkül játszanak.

Reggel a szokásos horgászversennyel indult a nap, és a kora délelőtti eredményhirdetésnél érte a meglepetés a résztvevőket, Farkas István vállalkozó jóvoltából páratlanul gazdag díjazásban részesültek, mindenki(!) kapott értékes ajándékot, például minden gyermekrésztvevő horgászbottal távozott.

– Idén nem lesz sztárvendég Ordason, a hétköznapok egyszerű emberei együttes tudásából és tehetségéből születik ma egy közös sztárprodukció, mert véleményem szerint egy falunap nem attól lesz jó, hogy milyen „nagyságok” jönnek, hanem attól, hogy ki milyen szívvel érkezik, és jól akarja-e magát érezni – mondta Szabó Zsolt a falunapi megnyitón.

Délelőtt a Pataji citerazenekar igényes muzsikája alapozta meg a rendezvény hangulatát, gyülekeztek az emberek, a kézművesek pedig a meg-megerősödő széllel dacolva pakolták ki portékáikat. Ezen a napon a Rákóczi-tölgy egyik ágának szeleteit is meg lehetett venni egy tanúsítvány kíséretében, korlátozott számban.

A faluházban került sor a falunap egyik rendszeres és sok embert vonzó rendezvényére, az augusztus eleji alkotótábor anyagából rendezett kiállítás megnyitójára.

Tizenhárom festő ötvennyolc alkotása került a falakra, művészi munkák, melyek nem csak a láthatót adják vissza, hanem láthatóvá tesznek.

Arcok, hangulatok, 2011 nyarának Ordasa, virágok, töltésoldal, utak és házak, impressziók, fények és árnyékok, amire a mindennapi életünk során nincs időnk rácsodálkozni, észrevenni, de az alkotók ráirányítják figyelmünket, hogy mennyi szépség is van körülöttünk – mondta megnyitóbeszédében Zsigmond Enikő, az alkotótábor és a kiállítás szervezője. – Ezek az alkotások tele vannak érzelmekkel, ahogy az alkotók megfogtak egy mozdulatot, egy arcvonást, egy tájat, egy napraforgót, egy fészert, egy-egy falurészletet, de csak a néző által kelnek életre, azáltal, hogy benne milyen érzelmeket ébresztenek. Arra biztatok hát mindenkit, hogy ráérősen járjanak körül itt a teremben, nézzék az alkotásokat, hagyják, hogy az önök lelkén keresztül keljenek életre, töltekezzenek fel velük, és vigyék magukkal Ordas pillanatait, atmoszféráját és őrizzék, hogy jövő ilyenkorig kitartson.

A megnyitó után az önkormányzat a faluközpontban felállított sátorban finom marhapörkölttel látta vendégül a meghívottakat, az Ordasi Nyugdíjas Klub sátra előtt pedig negyven kiló pacal rotyogott a bográcsban, melyből a készlet erejéig bárki vásárolhatott.

A délután operett-gálával folytatódott, majd a Géderlaki Hagyományőrző Néptánc-együttes színvonalas műsorának tapsolhatott a közönség.

Műsoruk szünetében került sor a második ordasi képárverésre, melyen az előző évek táboraiban született öt festmény került kalapács alá. Minden kép elkelt, a befolyt pénzt az Ordas Jövőjéért Alapítvány céljaira fordítják.

A délutáni műsor befejező részeként a Pozitív zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.

Ezúttal az este befejezéseként nem falunapi bál volt, hanem nosztalgia diszkó a ’70-es ’80-as évek slágereiből, és mint utólag megtudtuk, a kitűnő hangulat hajnalig kitartott.

Vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet volt, délután pedig a sportpályán gyermekprogramokat szerveztek. Sétakocsikázás, ugrálóvár, népi hagyományos játékok játszótere, vízifoci, rajzverseny várta az ifjúságot, és még egy sárkányrepülő is bekukkantott néhány tíz marék cukorral a sportpálya fölé.

Nagyon sokan voltak ezen a napon is, szép idő volt, jókedv, kikapcsolódás, s igaza volt a falu polgármesterének: sztárvendégek nélkül is lehet egy falunap jó, kevés pénzből, összefogással, lelkesedéssel. Viszont ha ezek nincsenek, akkor a világ minden kincse is kevés ahhoz, hogy egy faluközösség jól érezze magát.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás