Új arc, új tanszak a művészeti iskolában

2016.07.14 11:52    |    Gábor Erika  

Ebben a tanévben új arc jelent meg a Kalocsai Liszt Ferenc Művészeti Iskola tanári karában: Csupor Balázs a hangszerek királynőjeként is emlegetett orgona oktatását kezdte meg, ami egy új tanszak indítását jelenti. Csupor Balázs néhány hete egy zongorakoncerten mutatta be azt a műsort, amellyel június 11-én, a Szegedi Tudományegyetemen újabb diplomát szerzett. Ismerje meg közelebbről, kedves olvasó, a fiatal művész-tanárt:

– Az orgona egy gyönyörű, ám roppant nehéz hangszer. Miért érezte fontosnak, hogy még egy hangszerből diplomát szerezzen?

– A történet a gyerekkoromból indul, amikor gyakran ültem a Főszékesegyház karzatán és csodáltam Leányfalusi Vilmos játékát. Elbűvölt a hangszer, a tér nagysága, az, hogy aki megszólaltja, egész testével részt vesz a játékban. Zongorázni itt, a zeneiskolában kezdtem tanulni, Felnagyné Geri Emesétől. A hatodik évtől jártam Vilmos atyához orgonálni, majd Pécsre kerültem, és akkortól az orgona maradt a fő hangszer. Az egyetemen volt egy nagyon jó tanárom, akinek a hatására komolyabban foglalkozni kezdtem a zongorával. Most alapfokon szereztem diplomát belőle, de folytatom, és jövőre a mesterfok elérése a cél. A zenetanulás nagyon érdekes: persze, tanulás, munka, meg diplomát adnak érte, de ugyanakkor annyira jól érzi magát az ember, hogy ezt szinte ráadásnak érzi a folyamat öröméhez képest. Így szívesen vállalom az egy évet, amelynek végén az orgona mellett zongorából is meglesz az előadóművészi mellé a tanári diploma.

– Fontos, hogy a zenetanár előadóművészként is leüljön a hangszere mellé?

– Régebben a kettő együtt volt megszerezhető, és nem is értem, miért választották ketté. Szerintem nagyon fontos. A növendékek felé példaként, a saját fejlődésem érdekében, és azért is, hogy a tanítás mellett érezhessem azt az örömet, amit egy-egy koncerttel adhat az ember a közönségének.

Kalocsai Néplap

– Milyen egy vizsgakoncert, hogyan képzelje el a kívülálló?

– Ez tulajdonképpen egy rendes hangverseny, amelyre megadott szempontok szerint kell felkészülni. Három stílus, a barokk, a klasszika és a romantika területéről kell műveket választani, és választható negyedikként vagy egy reneszánsz, vagy egy 20. századi mű. A vizsgára meghívhatjuk rokonainkat, barátainkat, és persze ott vannak az egyetemről a tanárok – más tanszakról is – és a város felé is meghirdetik a hangversenyt.

– Volt ennek egy kalocsai főpróbája. Ugyanazokat a műveket hallhattuk itt, mint a vizsgán?

– A kalocsai hangversenynek a vizsga mellett az volt az apropója, hogy felköszönthessem a nagyapámat, aki akkor lett 85 éves. A zongoraművek ugyanazok voltak – Beethoven, Schubert –, de, hogy színesítsük a műsort, Betlenné Dajkó Ágnessel közösen előadtunk néhány zongorára és fuvolára írott művet is: Faurétól egy Bölcsődalt és Popp Staccato Fantáziáját. Jó alkalom volt, hogy közönség előtt próbálhattam ki magam, és el is határoztam, hogy a jövőben évi rendszerességgel felkészülök egy műsorral a kalocsai közönségnek.

– Orgona, vagy zongorahangversenyre gondol?

– Az orgona nehezebben kivitelezhető. A tanításhoz megfelel egy digitális orgona, ám hangversenyt igazi hangszeren érdemes adni.

– Van az orgonistának álma, egy olyan hangszer, amelyen nagyon szeretné kipróbálni magát? Például, ami Pesten, a Művészetek Palotájában van?

– A MÜPA orgonája Európa legnagyobb ilyen hangszere, amit már kipróbálhattam ugyan, de nem az a legfőbb vágyam, hogy ott adjak hangversenyt. Az orgona az emberek tudatában – és ezzel egyetértek – a templomhoz kötődik. Amikor valaki koncertet ad, értéket szeretne közvetíteni, átadni magából azt, ami a napi rutin fölé emelheti a zenét, és nem csak azon múlik, hogy hol és milyen hangszeren játszik.

– Az elmúlt tanévben új tanszak indult a Liszt Ferenc Művészeti Iskolában: vannak orgonista tanítványok?

– Azzal kezdeném, hogy nagyon örülök, hogy visszakerülhettem ide, és nagyon hálás vagyok Fehérvári István igazgatónak, aki kiharcolta az új tanszak indítását és egy digitális hangszer beszerzését. Vannak tanítványok, igen, és már a jövő tanévre is jelentkeztek, így öt növendékkel foglakozhatok szeptembertől, ami egy új tanszak esetében sikeres kezdésnek számít.

– Sikeres tanári és előadói pályát kívánok!

– Köszönöm. Nagyon jó érzés volt ide visszajönni, az iskolában a tanárok azonnal befogadtak, és mindenki roppant segítőkész. Azon fogok dolgozni, hogy megháláljam a bizalmat a városnak és a munkatársaknak, és úgy a tanítással, mint a tervezett hangversenyekkel örömet szerezzek Kalocsának.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás