Országos Keresztszemes és Szamosközi Gobelin kiállítás

„Alkotni jó, alkotni öröm”

2014.08.17 14:07   

Lapunk időről időre hírt ad róla, hogy egy kalocsai családi vállalkozás, nevezetesen a Ferdinánd és Társa Kft. kiállításokat szervez Budapesten, a Campona Bevásárló és Szórakoztató Központban. Most is egy ilyen kiállítás apropóján kérdezem a kft. két tulajdonosát: Bolvári Ferdinándot és feleségét, Bolváriné Gärtner Anikót.

Meséljétek el nekünk, hogy jön ahhoz egy kalocsai vállalkozás, hogy Budapesten rendez kiállításokat?

keresztszemes2_491

 

Ferdinánd: – Cégünk 16 éve foglalkozik rövidáru kis- és nagykereskedelmével. A Camponaba egy kézimunka boltba is beszállítottunk éveken keresztül, mint sok más üzletbe az országban. A tulajdonos egyszer azzal állt elénk, hogy ő belefáradt ebbe a tevékenységbe, és nekünk szívesen átadná 12 éves múlttal rendelkező üzletét.

Mit éreztetek, amikor ezt meghallottátok?

Anikó: – Első hallásra sokkolt bennünket a lehetőség. 17 éve költöztünk Kalocsára, és mindketten úgy érezzük, megtaláltuk azt a helyet, ahol le szeretnénk élni az életünket. Ebbe egy budapesti üzlet nehezen fér bele. Másrészről óriási büszkeség töltött el bennünket, hogy a piaci elárusító pulttól a budapesti plázákig jutottunk. Kihívásnak éreztük, és mi szeretjük a kihívásokat! Belefogtunk. Az üzlettel megvásároltuk azt a 12 éves hagyományt, hogy évről évre kiállítást rendezünk a keresztszemes hímzés művelőinek.

Társak vagytok a cégben és az életben is. Elfér két dudás egy csárdában?

F: – Rátapintottál, ez egy nagyon nehéz szituáció! A cég ügyvezetője én vagyok 1998 óta. Anikó sokáig főállású anya volt négy gyermekünkkel. Amikor visszatért a munkába, joggal kérte részét a feladatokból. Ez a budapesti lehetőség jól jött. A FonalBirodalom nevű Campona-beli üzletünk főnöke Anikó lett.

Tavaly írtunk már róla, de röviden: mi az a keresztszemes?

A: – A hímzésfajták közül az egyik legfinomabb hímzés. Nem festett anyagra, hanem egyszínűre, „térképről” átszámolással kerül rá a minta. Minden apró lyukba négyszer ölt bele a hímző. Így az apró keresztek, pixel pontok módjára adják ki a képet. Nagyon pontos, precíz képalkotási mód, akár fényképeket is át lehet másolni a hímző vászonra.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen kiállítást?

A: – A szervezés a pályázat kiírásával veszi kezdetét 3-4 hónappal a megnyitó előtt. Komoly marketing tevékenység kezdődik ilyenkor. Számunkra legnagyobb munka a kiállítóterem berendezése, a pályaművek értékelése, zsűrizése és a képek felhelyezése. Ez általában 8-10 napot vesz igénybe. A csúcspont a megnyitó, ha azon szerencsésen túl vagyunk, akkor már sínen van az egész. A kiállítás kilenc napon keresztül tekinthető meg, utána 2-3 nap a bontás. A megnyitón történik meg a verseny eredményhirdetése. Ilyenkor bizony az ember kaphat hideget-meleget az esetlegesen egyet nem értőktől. Volt az idén is ilyen, ilyenkor szakmailag meg kell indokolni a döntést. Itt bizony kínos lenne, ha valaki azt gyanítaná, hogy „pofára” osztottuk ki az igen értékes díjakat. Ennek mi a látszatát is elkerüljük! Igen komoly szaktekintéllyel bíró kollégáim velem együtt készséggel elmondják, hogy melyik pályamű miért; vagy miért nem kerülhetett be a díjazottak közé.

 

keresztszemes1_500

 

Erre szokták ugye mondani, hogy a kritikából lehet tanulni?

A: – Fején találtad a szöget! Ez egy szakmai kiállítás, megmérettetés. Lehet tanulni a nálunk jobbaktól, és lehet okulni az elrettentő példákból. Mindig akad ilyen is, de ez nem baj. Aki eljön, már tett egy lépést a fejlődés útján.

Hogyan csináljátok ezt az egészet Kalocsáról?

F: – Az első alkalommal 4 éve fölköltöztünk erre az egy hónapra. De azóta inkább a mindennapi ingázást választjuk. Roppant kimerítő, de így reggel együtt kelünk a kislányainkkal és az esti közös olvasásra is hazaérünk. Az itthoni üzleti ügyek mennek nélkülünk is, hála anyósomnak és kiváló kollégáinknak.

Gyermekeitek már be tudnak segíteni?

F: – Egyetemista fiaink máskor sokat segítettek, de most Bence az egész nyarat az USA-ban tölti, Máté pedig a megnyitó utáni napokban Argentínába utazott. Ági lányunkra több feladatot is rábíztunk.

Mit csinálnak fiaitok ilyen távoli országokban, ha szabad kérdeznem?

F: – Bence 3 hónapot egy gyerektáborban dolgozik, Máté pedig egy 3 hetes „motivációs” kiránduláson vesz részt.

???

F: Máté két egyetemre jár egyszerre. A Corvinusra Nemzetközi Gazdálkodás szakra, az ELTE-re pedig a jogi karra. Félévkor azt mondta, mindkét egyetemen kitűnő lesz az év végén. Erre mi azt mondtuk neki, akkor oda megy a nyáron, ahova akar. Nem szégyellős a gyerek…

Miben volt különleges az idei kiállításotok?

A: – Vendégként meghívtuk Szamosközi Antal szentesi festőművészt, és egy külön pályázatot hirdettünk a festményei alapján készített gobelinekre. Nagy örömünkre a pályázat egyik különdíjasa egy hartai hölgy, Fritsné Hlaváts Irén lett. A megnyitón mintegy 500 ember vett részt, mondhatom, az egész ország területéről és távolabbról is. A pályázat első díját egy szlovák hölgy nyerte. A megnyitón Kalocsáról vitt pogácsával vendégeltük meg a résztvevőket, a „támogassuk a hazait” jelmondat keretében.

Rajtatok és a pogácsán kívül volt-e ott más kalocsai?

A: – Igen, két pályázónk is volt Kalocsáról, Ripszám Jánosné és a Kalocsai Fegyház és Börtön. A nagyon erős keresztszemes mezőnyben az idén sajnos díjazott nem volt a kalocsaiak között, de reméljük ez nem szegi kedvüket!

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

A: – A jövőben is elkötelezetten támogatjuk a kézimunkázás népszerűsítését. A Budapesti vonalon szakkört működtetünk, ahol az érdeklődők a népi hímzéstechnikák mellett mindenféle kézimunkát megtanulhatnak, például kötést, horgolást, csipkézést, stb. Ezt Jenei Anikó kolléganőnk vezeti. Évente három országos kiállítást rendezünk, minden év márciusában Gobelin-, júliusban Keresztszemes-, októberben Kötés-horgolás Kiállítást. Kiállításainkon a gyermekeknek ingyenes kreatív foglalkozásokat tartunk. Kalocsán a Katolikus Iskolában (természetesen a szükséges alapanyagok és kellékek biztosításával) megtanítjuk az ötödik és hatodik osztályosokat a kalocsai hímzésre, közben egy kis néprajzi ismeretet is próbálunk átadni. Emellett megmutatjuk a kötés és horgolás alapfogásait. Budapesti munkánkat látva megkerestek minket más bevásárlóközpontok is, ezen a téren már számítunk Bence fiunk bekapcsolódására is, ő kereskedelem és marketing szakos a Corvinuson.

Nem akarok indiszkrét lenni, de megéri ez a sok munka?

F: – Mi is feltesszük magunknak egy-egy fárasztó nap, hét után ezt a kérdést! A forgalmi adataink viszont egyértelműen azt mutatják, hogy a kiállítások után növekszik értékesítésünk, és üzleteink szakmailag felértékelődnek a vásárlóközönség szemében. Büszkén elmondhatjuk, hogy a Ferdinánd és Társa Kft. országosan piacvezető szerepet tölt be a hobby kézimunka szegmensben. Az anyagi siker mellett azonban van még egy nagyon fontos dolog. Nem vagyunk hajlandóak elfogadni azt, hogy a ma embere csak a virtuális világban éljen! Szeretnénk emlékeztetni mindenkit, hogy alkotni jó, alkotni öröm, és erre azok az emberek is képesek, akik más dolgokban nem jeleskednek. Ha elkészítünk valamit a saját kezünkkel, már hagyunk valami nyomot magunk után a Földön, már nem éltünk hiába…

Gratulálunk elért sikereitekhez és további jó munkát kívánunk!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás