Programok az Országos Könyvtári Napok keretében

2013.11.16 13:57    |    G.E.  

Idén is csatlakozott a Városi Könyvtár ahhoz az Informatikai és Könyvtári Szövetség által szervezett és a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott rendezvénysorozathoz, amellyel minden év október elején egy teljes héten át próbálják népszerűsíteni a könyvtárak hagyományos és új szolgáltatásait. Az október 7–13. között megrendezett programok fogadtatásáról Tamás László intézményvezető adott összegzést lapunknak.

karafiath_300– Az idei évben a rendezvény jelszava: „Könyvtárak összefogása az emberi kapcsolatokért” volt. E köré csoportosultak a programok, amelyekkel a babáktól a mamákig minden korosztályt megcéloztunk. A legkisebbeknek Vácz Péterné óvónő tartott „Kerekítő” címmel foglalkozást, nagy örömünkre rengeteg érdeklődőnek. Az általános iskolák közül a Belvárosi, Eperföldi és a Kertvárosi intézmények, valamint a Nebuló EGYMI kisdiákjainak tartottunk „Gyermekkönyv-napok” címmel foglalkozásokat több alkalommal, míg a középiskolások rangos vendégek: Karafiáth Orsolya költő és dr. Csides Katalin grafológus-pszichológus előadását élvezhették. Utóbbi előadó a felnőtteknek is tartott egy nagy sikerű bemutatót a grafológia titkairól, ez olyan hatást gyakorolt a nézőkre, hogy felmerült – a hölgy vezetésével – egy önismereti klub alakításának gondolata is.

A programot a „Könyves Vasárnap” című rendezvénnyel zártuk. A műsorban fellépett a Duna Művészegyüttes két tagja: Fekete Dániel és Gyulai Anikó, valamint újra bemutatkoztak a tavalyi mesemondó versenyen díjazott tanulók és a Mezei Virágok Népdalkör. Az előadások mellett ízelítőt kaphattak az érdeklődők népművészetből Madarász Lászlóné és Farkas Sándorné közreműködésével, népi játékokat lehetett készíteni Czár János és Gönczöl Péter segítségével. Őszi olvasóklubot is látogathatott a közönség, ahol népművészeti könyvkiállítás, fejtörők, valamint báb- és népmese játékok várták a kicsiket és a nagyokat. A programokból a Kalocsa Kulturális Központ minden munkatársa kivette a részét.

Sem éhen, sem szomjan nem maradtak a résztvevők, mert a Kalocsai Nyugdíjasok Egyesülete tagjainak süteményeit, Rácz József hentes vállalkozó „állati” finomságait és a bátyai Szabó Péter aszalt gyümölcskülönlegességeit lehetett megkóstolni, hozzá a Vintegro Pinceszövetség boraiból kortyolhattak. Arra törekedtünk az egész programmal, hogy a helyi értékek megőrzését hangsúlyozó érdekes, színvonalas, sokféle korosztályt megszólító rendezvényekkel teremtsük meg az igényt a könyvtár szolgáltatásainak igénybe vételére a város intézményeinek és civil szervezeteinek együttműködésével. Úgy érzem, ez sikerült, nagyon sok olyan arcot láttam, akik nem voltak korábban a könyvtárban, és bízom abban, hogy sokan visszatérnek majd a rendszeres programjainkra a későbbiek során.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás