Félszáz bográcsban rotyogott a pacal Patajon

Felhőtlen idő, felhőtlen szórakozás a hagyományok jegyében

2012.09.29 22:24    |    -esté-  

A hosszúra nyúlt nyár kiváló idővel járult hozzá a Pataji Ősz, azaz a pataji falunapok sikeres ünnepléséhez. Elismerés illeti azon értő kezeket és szemeket, akik a díszítésről, a falunap helyszíneinek csinosításáról gondoskodtak ízlésesen és stílszerűen. Ki kell emelnünk azt is, hogy a környezetet meghatározó Művelődési Ház már új köntösben várta a látogatókat, hiszen az épület külső felújítása és a környezet rendezése, korszerűsítése nemrég fejeződött be.

A dunapataji falunapok első napján – amikor rend szerint a kulturális előadásoké és kiállításoké a főszerep – több évtizedet mentünk vissza az időben a Pataji Zenebarátok koncertjén. Az együttes „A Duna-parton este zene szól” című új műsora három évtized ismert slágereit és dalait dolgozza fel. A együttes ezúttal is, a tőlük megszokott igényességgel és humorral fűszerezett színvonalas produkcióval hozta a formáját.

A zenekar állandó vendégénekesei, Varga Nóra és Bognár László József mellé most egy fiatal énekes, Szabó Zsolt is csatlakozott. Szabó Sándor vendégként tárogató és klarinétjátékával tette felejthetetlenné a zenei estet, amelynek dalait Szabó László hangszerelte és írta a forgatókönyvét. A zenekar vezetője Bachné Kiss Katalin, a zenekart évek óta támogató Best-Tool Kft. ügyvezetője.

A falunap művészeti és sportprogramokkal keretbe foglalt fontos napja természetesen a szombat, amikor a sportpályák és a művelődési ház környéke megtelik sátrakkal, színpaddal, árusokkal. Idén helyi termelők és kézművesek is kirakták portékáikat, és jóleső érzés volt látni ennyi pataji és hartai értéket egy helyen egy időben. A gyerekek mozgásáról és játékáról folyamatosan gondoskodtak a kihelyezett gyermekjátékok, az ugrálóvár és számos gyermekprogram. A műsor jelentős részét a különböző népzenei, néptáncos és művészeti iskolás előadások alkották, de a női kézilabda mérkőzés is sok érdeklődőt vonzott, ahol nem csak a sportrajongók érezhették magukat egészen biztosan jól.

A falunapokra számos magas rangú vendéget is meghívott a szervezőség. Többen közülük jó barátként, jó szívvel jönnek Patajra. Köszöntőt mondott prof. dr. Kiss László, Magyarország alkotmánybírája, egyetemi tanár; dr. Tóth László belügyminisztériumi gazdasági államtitkár, Dusnoki Csaba polgármester és dr. Botykai János dunapataji jegyző.

pataji_osz_10_360Évek óta hagyomány már, hogy ilyenkor adják át a „Dunapataj Nagyközségért”, illetve a „Dunapataj díszpolgára” kitüntető címeket. Idén Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete Bach Jánosnak ítélte oda a „Dunapataj Nagyközségért kitüntető címet. Dusnoki Csaba polgármester ismertette a testület állásfoglalását, amely szerint Bach János és felesége (képünkön) új munkahelyek teremtésével, környezetének példamutató építésével és szépítésével, idegenforgalmi tevékenységével, a helyi épített örökség megőrzésével, a kultúra támogatásával hozzájárul a pataji emberek életminőségének javulásához, ezáltal a település fejlődéséhez és elismertségéhez. „Dunapataj díszpolgára” kitüntető címet vehetett át dr. Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai államtitkára a település érdekében végzett önzetlen munkájáért, a Belügyminisztérium és az dunapataji önkormányzat között meglévő partneri kapcsolat kialakításáért és működtetéséért.

pataji_osz_11_340A Pataji Ősz nevű falunapi program hagyományosan szeptember második hétvégéjén kerül megrendezésre, amely egyúttal a híres vendéglős, Gyimesi József emlékére rendezett országos hírű és elismertségű pacalfőző verseny időpontja is. A jó pacal megfőzésére most rekordszámú versenyző vállalkozott: a 32 nevezőnél több mint félszáz bográcsban főtt pacal. Akárhogy is nézzük, ez bizony legalább tíz mázsa(!). Ha a helyezettek közé mindenki nem is juthatott be, ki-ki a baráti körét, családját, munkatársait látta vendégül a sportpálya körüli sátrakban. Végül a kilenctagú zsűri Szabó Kálmán pacalját találta a legjobbnak, második helyen Dóczi Ferenc, harmadikként a Tűzoltók csapata végzett. A Gyimesi család által felajánlott különdíjat szintén Szabó Kálmán vihette haza. A pacalfőző versenyt szervező Patajiak Köre jóvoltából azonban minden egyes benevezett főző valamilyen ajándékkal, illetve emléklappal térhetett haza.

Blaskó János Venesz-díjas főszakács, a zsűri szakmai elnöke Bach Jánosnak, továbbá a Sportegyesület és a Horgászegyesület képviselőinek adott át a gasztronómiai hagyományok ápolásáért és éltetéséért elismerő oklevelet a Magyar Gasztronómiai Szövetség részéről.

A lemenő napfényben fitness és – mostanában népszerű – zumba bemutatót láthatott a közönség. A napot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar képviselője, Wolf Kati zárta egy igényes, élő koncerttel.

A vasárnapi ökumenikus istentisztelet és mise alkalmával szimbolikusan megáldották azokat az őszi terményeket, amelyeket a katolikus templom oltára elé helyeztek – természetesen nagyon szép, művészi formában.

A falunapok záró keretét a vasárnapi sportprogramok alkották, amelyeket a helyi sportegyesület szervezett. Az asztalitenisz bajnokság után most mutatkozott be a dunapataji serdülő csapat – látványos győzelmet arattak Szank csapata felett. Utánuk bajnoki labdarúgó mérkőzéssel zárult a 15. dunapataji falunap.

Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás