„Kitárulkozások” a színház előcsarnokában

Megnyílt Péjó Zoltán első önálló kiállítása

2010.07.23 23:14   

Pénteken ismét alkalmi galériává vált a Kalocsai Színház előcsarnoka, melynek falain lógtak már számítógépes grafikák, többféle technikával készült festmények, fényképek, de hímzett kalocsai textíliák is kerültek a helyiségbe. Ezúttal a városi Dunatáj Fotókör elnöke, Péjó Zoltán nyitotta meg félévtizedes fotós-tevékenységének első önálló tárlatát, Kitárulkozások címmel.

pejo_zoltan_180– A fotókör tagjai az elmúlt egy-két évben úgy döntöttek, hogy a szokásos, csoportos kiállítások mellett önálló tárlatokon is szeretnének bemutatkozni. Így kerültek Bedi Gyula, Polgár Tibor és Regényi Gábor alkotásai is az érdeklődők elé korábban. Most rajtam a sor, és igyekeztem olyan gyűjteményt összeállítani, mely remélem, hogy sokak számára érdekes lehet, akik betérnek a Színházban – nyilatkozta a fotó-gyűjteményről Péjó Zoltán, majd a címválasztásról is szót ejtett. – Úgy vélem, amikor valaki önállóan mutatkozik be, akkor a kiállított képekből az alkotó személyiségére és gondolatvilágára is lehet következtetni. Ezért gondoltam, hogy ezt a tematikailag-technikailag egyaránt sokszínű kiállítást híven tükrözi a választott cím.

 

pejo_kiallitas2_300A rendezvény háziasszonya a fotós egykori kollégája, a Korona Rádió műsorvezetője, Füstös Éva volt. A programot rác énekesek duettje nyitotta, akik Péjó Zoltán dusnoki származására hivatkozva ajánlották neki a dalt.

Nyitóbeszédet mondott Dargay Lajos szobrászművész, aki a Dunatáj Fotókör összejövetelein is többször tartott már esztétikai és művészeti témákban előadásokat. A határainkon túl is elismert alkotó a „fényképekről, mint műalkotásokról” szólt, valamint kifejtette, mit lát a fotóművész masinájának objektíve, mely az emberi szem számára már láthatatlan.

 

– Az itt található képeket két nagy csoportba osztanám: az egyik a portrék és a tájképek csoportja, a másik pedig a fekete-fehér raszterekben gondolkodó, ismétlődő sík, tagolt területekre koncentráló képek összessége, melyek kitöltik a felületet. A felület nagysága pedig nagyon fontos dolog, hiszen a monumentalitás eltűnhet, vagy születhet monumentális hatás. A művészi értéknek pedig éppen olyan jelenléte van a fotográfiában, mint a festészetben. Tudjuk, hogy ma már ugyanúgy vásárolják, hozzák-viszik a fotókat, mint a festményeket. Én ehhez kívánok sok sikert Péjó Zoltánnak – méltatta, és bíztatta az alkotót Dargay Lajos.

pejo_kiallitas_490

 

 

A kiállítás augusztus 11-ig belépődíjmentesen megtekinthető a színházi előcsarnokban, minden nap 10-től 18 óráig.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás