Prokop Péter emlékkiállítás nyílt a Városi Galériában

Látni és láttatni

2013.12.30 23:18    |    Gábor Erika  

A Kalocsai Érseki Kincstár és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár közös rendezésében a művész halálának tizedik évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Városi Galériában november 25-én. Az alkotó életművének különböző korszakait bemutató tárlat december 22-ig volt megtekinthető.

Az ünnepélyes megnyitóra érkezett érdeklődőket dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte, aki méltatta a katolikus pap, író, költő, festő Prokop Péter érdemeit és munkásságát.

 

prokop_babel_240

 

– „A művészet szabad, de alig várja, hogy megvásárolják – idézte a főpásztor a vasárnapi Gondolatjel című rádióműsor bevezető mondatát –, de Prokop Péter nem ilyen volt. Szegény ember volt, de nem adta áruba a képeit. Nagy kegy volt, ha valakinek adott belőlük. Úgy tartotta, hogy sokkal tehetségesebben prédikál a képeivel, mint szavakkal, bár az írás sem állt tőle távol. Írt, gondolkodott, festett, és Istent is hűséggel szolgálta. Ő együtt élt Krisztussal papi, művészi, emberi mivoltában.

A kiállítást Prokopp Mária művészettörténész, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Művészettörténeti tanszékének egyetemi tanára nyitotta meg. A szakember magával ragadó lelkesedéssel beszélt Prokop Péter művészetéről, az alkotó pályájának kezdetéig visszatekintve, amely kezdet Kalocsát, a kalocsai embereket, tájat, értékeket jelentette. Többször is kiemelte, hogy Prokop Péter mindig is kalocsainak tartotta magát, és városunk büszke lehet arra, hogy ilyen, Európa szerte elismert művészt tudhat magáénak.

 

prokop_galeria_380

 

– Kalocsa Szent István óta a művészet hazája, amely az európai kultúrának sok nagyszerű értéket adott – hangsúlyozta Prokopp Mária, majd elemezte a festőművész pályáját, az őt ért hatásokat, mindenekelőtt való hűségét Istenhez és az emberekhez.

– Engedjük, hogy hassanak ránk ezek a képek – kérte a közönséget a művészettörténész –, éljük át általa azt a közvetlen kapcsolatot, amely a természethez és a természetfölöttihez: Jézushoz, Szűz Máriához és a magyar szentekhez fűzte őt.

Prokop Péter 18 könyvben írta meg élményeit, fogalmazta meg hitét és mindazt, amit papi, művészi mivoltában fontosnak tartott. Utolsó könyve, a „Méhecske módra” posztumusz, a közelmúltban jelent meg. Ünnepélyes könyvbemutató és kiállítás volt a művészre emlékezve Budapesten, a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz templomban november 8-án és Krakkóban is jubileumi Prokop Péter kiállítást nyitottak november 16-án a Karol Wojtyla nevét viselő érseki múzeumban.

(A kalocsai kiállításmegnyitón közreműködött Bodza Klára énekművész.)


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás