A jó szó mellé jusson támogatás is nekik

Csak mentem a hangok után

2014.04.13 22:18    |    G.E.  

A Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar vezetője, Betlenné Dajkó Ágnes meghívott egy próbájukra, hogy megmutathassa, mivel gyarapodott az utóbbi hetekben az együttes. – A pincében megtalálsz, csak gyere a hangok után – tette hozzá biztatóan, és én lelkesen kutattam fel őket – miközben fantasztikus dallamok csalogattak a pince mélyére.

Az ajtón igen óvatosan bújtam be, mert faltól falig zenekarból állt a helyiség, de szívesen fogadtak, gyorsan széket is kaptam, hangszert szerencsémre (vagy az övékre) nem.

Kürt, fuvola, harsona, klarinét, dob hangjaiból szőtték szorgalmasan a pezsdítő dallamokat, ha valaki melléfújt, vagy ütött – ugyancsak ritkán esett meg –, nagy nevetés közepette csiszolták újra és újra, még tökéletesebbre a művet.

A pár percnyi szünetben a zenekarvezető megmutatta az újévi koncert bevételéből vásárolt új kottatartókat, amelyekkel leváltották a több évtizedet megélt korábbi darabokat, és a két legifjabb zenekari tag büszkén emelt fel két vadonatúj cintányért.

– Az újévi koncert után mondták páran – emlékezett vissza Betlenné Ági –, hogy nem igazán szólnak jól a cintányérok. Egy segítőkész nagypapa vállalta, hogy megveszi nekünk ezeket, nagyon hálásak vagyunk érte. Jó volna, hogy ha ilyen kis részletekben is, de tudnánk a felszerelésünkön újítani, mert erre az iskolának (a Liszt Ferenc AMI keretében működik a zenekar – szerk.) nincs kerete. Nagyon sokat köszönhetünk a szülők segítőkészségének is, jó érzés, hogy mindig, mindenben mellettünk állnak.

 

fuvos_zenekar_360

 

– Mire készültök mostanában?

– Legközelebb a március 15-i koszorúzáson működünk közre, de az igazi erőpróba az április 5-i tavaszi koncert, arra gyakorolunk legtöbbet.

– Hogyan tudja támogatni a zenekart, aki szeretné segíteni a munkátokat?

A Szendrei Imre Alapítványt (adószáma: 18354892-1-03) a személyi jövedelemadó 1%-ával tudják támogatni, az ide befolyó összegből mi is részesülünk. Egyéb anyagi támogatást is ezen keresztül tudnak hozzánk eljuttatni, ha külön feltüntetik, hogy ezt a fúvószenekarnak szánják. Nagyon szeretném, ha gyarapodni, fejlődni tudnánk, tele vagyunk tervekkel a jövőre nézve. Köszönjük mindenkinek, aki segítette, vagy ezután segíti a munkánkat, azon leszünk, hogy ezt egyre magasabb színvonallal viszonozzuk!

Ajtót (kívülről) becsukom, a hangok bent, én kint rekedtem. Egész este kísért a jó hangulat, a nevető arcok, a jókedvű próba képe – a nagyszerű muzsikáról nem is beszélve. Szeretnivaló csapat, szimpatikus közösség és állandóan fejlődő teljesítmény. Megérdemlik, hogy a jó szó mellé jusson támogatás is nekik!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás