Negyedszázados hagyomány jegyében fújtak

2018.07.08 13:34    |    G.E.  

Kalocsa és környék fúvószenekarai 25 éve randevúznak egymással és a közönséggel Pünkösd hétfőjén. A hangversenyre idén is – mint mindig – nagyon sokan voltak kíváncsiak.

A rendezvényhez ideális helyszín a Negyvennyolcasok tere, és szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta a programot, így ismét telt… szóval nem ház, telt tér várta az öt fúvószenekar programját.

Felléptek:

Simply the Brass Quintet: 2004 őszén alakult Baja és annak körzetében élő zenetanárokból és barátaikból. Szeretnék pótolni azt a hiányt, ami a megye déli részén mutatkozik kamara-fúvószenét művelő együttesek terén. Aktív résztvevői a környék kulturális életének (bár azon jócskán túl is fellépnek), céljuk a rézfúvós zene népszerűsítése.

pkoncert1_450
 

Hartai Fúvósok – és barátaik: 1996-ban alakult meg a fúvószenekar a községben. Bogdán János vezetésével a tagok egy része 2012-ben új együttest alapított, és egyesületként működik. Bronz, ezüst, arany minősítést egyaránt elértek, megyei kitüntetést is kaptak a sváb nemzetiségi hagyomány ápolásáért. Számtalan fellépés van mögöttük, itthon és külföldön egyaránt. Sajnos, Hartán nem tudnak megfelelő utánpótlásról gondoskodni, ezért a zenekar létszámgondokkal küzd. Szerencsére – bármikor, ha szükségük van erre – a környékbeli zenekarok, zenészek kisegítik őket, ezen a hangversenyen is így tudtak fellépni.

pkoncert3_450
 

Kraul Antal Fúvószenekari Egyesület: a vaskúti néptáncosok zenei kíséretére 1984-ben alakult fúvós zenekar tíz évvel később egyesületté alakult, és felvette Kraul Antal karnagy, zeneszerző nevét. Szakmai tudásukat Vaskút mellett Ausztriában és Németországban is bemutatták már. Első kalocsai szereplésüket szeretettel fogadta a közönség, és a program szervezője-háziasszonya, dr. Magóné Tóth Gyöngyi meg is jegyezte: jövőre is várják őket.

 

pkoncert2_450

Bátyai Danubia Ifjúsági Fúvószenekar: az „arany” és „kiemelt arany” minősítéssel rendelkező zenekar 1976-ban alakult Jakab Ferenc vezetésével, őt követte Szklenka István 1996-ban, ma is ő dirigálja az együttest. Jelent már meg CD-jük, sokfelé felléptek itthon és külföldön, részt vettek országos és nemzetközi fesztiválokon is. Nemcsak komolyzenét játszanak, repertoárjukon könnyűzenei, egyházi, nemzetiségi darabok is szerepelnek. Magas színvonalon előadott programjukat hosszasan ünnepelte a közönség.

pkoncert4_450
 

Kalocsai Fúvószenekari Egyesület: 2000. szeptember elsején „született”. A Liszt Ferenc Művészeti Iskola volt és jelenlegi növendékeiből, amatőr zenészekből áll az együttes, amelyet Jakab Ferenc, Fehérvári István, Nagy László után évek óta Betlenné Dajkó Ágnes irányít. Rengeteg fellépésük – városi rendezvények, jótékonysági műsorok, hazai és külföldi fesztiválok – mellett tavaly CD lemezt is készítettek, melyet idén, a tavaszi koncertjükön mutattak be. B és C kategóriás arany minősítésük mellett több, rangos versenyeken nyert díjjal is büszkélkedhetnek.

pkoncert6_450
 

Tagjaik részt vesznek a környékbeli fúvószenekarok munkájában is, ezért gondolt arra Betlenné, hogy létrehoznak egy Bátya és Kalocsa koprodukciót, mellyel a jelen koncerten mutatkoztak be, nagy sikerrel. Két számot adtak elő, egyiket Szklenka István, másikat Betlenné Ágnes vezényelte.

pkoncert5_450
 

A vastapssal kísért műsor végéről természetesen nem maradhatott el a közösen előadott két induló, amelyet – mint mindig – Filus Antal Egressy Béni-díjas nyugalmazott karnagy vezényelt.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás