Radnóti Miklós halálának 75. évfordulójára

A bori notesz

2019.11.14 11:00   

A költő 1944. májusában kapta meg a behívóját a harmadik munkaszolgálatra, és vonult be a jugoszláviai Bor környékén lévő táborba. Pár hónappal később a nácik menekülni kezdtek a szovjet csapatok elől, és a foglyokat erőltetett menetben hajtották egyik táborból a másikba.

 

radnti_mikls2_658

 

Radnóti menetoszlopa 1944. szeptember 17-én indult útnak gyalog Szerbiából, a bori táborból, s egyebek között Belgrádot, Zemunt (Zimony szigete), Pancsovát, Titelt, Újvidéket, Cservenkát, Mohácsot, Szentkirályszabadját érintve vonszolták magukat a munkaszolgálatosok Magyarország nyugati határa felé. A versek keletkezési helyszínei ezt az útvonalat követik. Az elcsigázott foglyok közül útközben többen a kísérő különítményes katonák kegyetlenkedéseinek estek áldozatul. Akik nem bírták az erőltetett menetet és összeestek, azokat lelőtték.

A költő a Harmadik Razglednicát Mohácson írta, 1944. október 24-én. Innen marhavagonban mentek tovább Szentkirályszabadjára, ahol az utolsó, a negyedik Razglednicát írta, amely egyben utolsó verse is. Ez kelt 1944. október 31-én. Szentkirályszabadján a bori keret visszavette az SS-től a foglyok felügyeletét. Szentkirályszabadja után Radnóti sorsa nem ismert, hogy Abdáig mi történt vele, nem tudni, a két település közötti útvonalról a vélemények különbözőek.

A már járni sem tudó Radnótit a győri kórházba irányították. Mivel a várost a szövetségesek éppen szőnyegbombázták, így rengeteg súlyos sebesült és halálos áldozat lett a romok alatt. Emiatt az intézmény nem tudta fogadni, elküldték.

Halálának pontos körülményei nem teljesen ismertek, de egyes források szerint Marányi Ede honvéd alezredes parancsára, Tálas András hadapródőrmester ötfős kerete 1944. november 4-én vagy november 9-én Abda község határában lőtte le a végsőkig kimerült Radnóti Miklóst, 21 társával együtt.

 

 

A cikk folytatása a Kalocsai Néplap 2019.11.15-én megjelenő 46. számában a 5. oldalon olvasható.

 


Kultúra

A békesség Fejedelme

    2019. december 6.               A békesség több annál, hogy nem szólnak a fegyverek, több a...

Jótékonysági ovibál

November 15-én, a meszesi Kék Duna Vendéglőben tartották a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány...

Z generáció a könyvtárban

Kerpács Rezső új sorozatában érdekes témákat boncolgat vendégeivel, melyek megosztják a...

Kőrös-Körül szomszédolás

      A Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület már másodszor hirdetett meg a testvéregyesületeinek...

A bori notesz

A költő 1944. májusában kapta meg a behívóját a harmadik munkaszolgálatra, és vonult be a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás