Bejött a fiatalítás

Rekorddöntögető fesztivál Kalocsa mögött

2018.09.27 19:11    |    -sist-  

Részben kényszerszülte, részben tudatos döntések nyomán sok mindenben más volt az idei, huszonkilencedik Kalocsai Paprikafesztivál, mint elődjei. Egyfelől változtak a különböző programhelyszínek, másfelől szélesedett, és nem túlzás azt mondani, hogy fiatalodott is a forgatag palettája, ami a kínált zenés-kulturális programokat illeti. Múlt heti számunkban részletesen tudósítottunk a fesztivál főbb eseményeiről, az utolsó szó jogán pedig halljuk, hogyan értékeli a rendezvényt a szervezőcsapat feje, dr. Magóné Tóth Gyöngyi fesztiváligazgató.

Némi nyomás nehezedett a szervező Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárra, hiszen arról előzetes híradások nyomán értesülhettünk, hogy a 2017-es fesztivál, kiváltképp a főzőcsapatok mozgathatósága szempontjából hagyott kellemetlen szájízt maga után. Aztán ott volt a viharjelzés is, ami miatt programelemeket kellett idő előtt leállítani és előre meghirdetetteket lefújni. Az elvárások tehát talán annál is inkább nagyok voltak az idei fesztivál felé. Most, két eltelt hét távlatából visszagondolva pedig nem túlzás egyetértenünk a főszervező intézmény vezetőjével abban, hogy az idei valóban egy jól sikerült Paprikafesztivál volt.

– A főzőverseny helyszíne bevált. Innen, a Hagyományok háza és a Parkgondozó főbejárata által közrefogott parkolóból könnyebben tudtak mozogni a főzők, miután vége lett a megmérettetésnek. Arról nem is beszélve, hogy a zsűri külön kiemelte, hogy milyen szép, látványos, egységes, rendezett, esztétikus a megjelenése a Paprikautcában felállított főzőhelyeknek – kezdi dr. Magóné Tóth Gyöngyi, majd a látogatói létszámról kérdezzük.

– Az érsekkerti nagyszínpadon eddig a Csík zenekar koncertje vitte a prímet, azon voltak eddig a legtöbben. Ezt Halász Judit koncertje szombat délután megdöntötte, ahol legalább 1500 ember gyűlt össze. A 864 ülőhely tele volt, és azt mondhatom, hogy körülbelül ugyanannyi ember állt is a műsor közben. Aztán jött a The Biebers koncertje, ami még Halász Juditénál is nagyobb tömeget vonzott. Becslésem szerint olyan 2000 ember lehetett ott – hangzik az óvatos becslés, tekintve, hogy konkrét számadatok ilyenkor nincsenek a rendezők birtokában. – Ahhoz, hogy az Érsekkertben ekkora tömeg jöjjön össze, ahhoz legalább 10 ezer embernek kell ott megfordulnia. Összességében azt mondhatom tehát, hogy ez egy nagyon jól sikerült fesztivál volt – értékeli az eseményeket a főszervező, előreutalva a 2019-es, harmincadik fesztiválra.

– Koncertkínálat tekintetében fiatalítottunk, annál is inkább, mert gyakran kapjuk kritikaként, hogy az időseknek dolgozunk. Ők éppúgy a város polgárai, mint a fiatalok, mi pedig megpróbálunk mindenkinek színes palettát nyújtani, amelyen talál magának valót. Úgy vélem, hogy a huszonkilencedik Paprikafesztivál ilyen volt és nagyon remélem, hogy a harmincadik is ilyen lesz! Ahhoz ugyanis, ami az idén bevált, szeretnénk jövőre is ragaszkodni, arról nem beszélve, hogy akkor lesz a Kúlával közös pályázati programsorozatunknak a zárása is, ami plusz ízt, színt és érdekességet fog adni a rendezvénynek – tekint a jövőbe Magóné.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás