Végre egy Rendes kiállítás!

2012.06.24 11:02    |    -mond  

Ez a játékos cím nem azt akarta kifejezni, hogy eddig nem láthattunk, nem tudósítottunk rendes kiállításokról, hanem az örömet, hogy Rendes Béláné Kati néninek a kiállítás megnyitóján vehettünk részt Hajóson. Alföldi Albert a Borok és Művészetek Házában adott otthont a kiállításnak, azon a helyen, amely az idén 35 éves Hajósi Alkotótábornak is bázisául szolgál. A tárlat július elejéig látható, melyet az alkotótábor anyaga vált majd a galériában.

Farkas Ferenc festőművész, alkotótárs nyitotta meg elmúlt pénteken a kiállítást számtalan barát, ismerős, érdeklődő előtt.

rendes_kiallitas_340– Kati néni maga az egyszerűség, a következetesség, igazán jó barát, ő az, aki mindig a legkisebb zugban fest Hajóson, mindenkivel szívesen beszélget, és ő az, akinek mindig lelkiismeret furdalása van, hogy nem adott eleget nekünk – mondta Farkas Ferenc. – Úgy gondolom, Kati nénihez méltóan rövidre fogom a mondandómat, beszéljenek a képei, hiszen itt van a varázslat, és kívánom, ez a varázslat érintse meg mind-annyiuk szívét, és vigyék haza magukkal.

Nekem Hajós 35 évvel ezelőtt a második otthonom lett, amikor Berci megalapította ezt a tábort – mondta a megnyitón Kati néni. – Az itt született alkotások nemcsak máig hatnak, hanem mikor mi már rég nem leszünk, az utódok látni fogják ezekből az alkotásokból, hogy milyen volt Hajós. Minden kép ablak az elmúlt időkre. Itt a táborban olyan barátságok alakultak ki, melyek inspirálják az embert arra, hogy tovább dolgozzon, mert kap visszajelzést, hogy értékelik azt, amit csinál. Ezek a barátságok megmelegítik az ember szívét – mondta befejezésül az alkotó.

Nagy derültséget váltott ki, amikor koccintásra invitálták a tárlat látogatóit Kati néni elhíresült mondásával: „Éljen a festészet, hát még a művészet!”

A kiállításon Alföldi Albertet kérdeztem a táborról.

– Nagyon sokat jelentett az, hogy ki tudtuk védeni abban az időben – sokat hadakoztam emiatt, még egy fegyelmi is lógott a levegőben –, hogy ne legyen forgatókönyv, ne legyen művészeti vezető. Az itt alkotó embereknek 90 százaléka érett művész volt, és ha jön egy nagyokos, és elkezd dirigálni, azt senki nem veszi jó néven. És az nagyon nagy dolog volt, hogy az első két évben a Menyus bácsi (Tóth Menyhért) is itt alkotott, őt nem kellett kikiáltani művészeti vezetőnek, anélkül is annak tekintették, körülülték, szinte itták a szavát – mondta Alföldi Albert. – Aztán Menyus bácsi elment, de a tábor azóta is így működik, mindenki azt csinál, amit akar, itt teljes demokrácia van, és ebben a környezetben csodák születnek. Amióta pedig Matteo itt van, azóta sok fiatal művész érkezik azért, hogy az ő mesterségbeli tudásából merítsen.

Azt is megtudtuk, hogy egyre nehezebb az anyagiakat előteremteni egy ilyen alkotótáborhoz, de Alföldi Albert bizakodó, hogy az idei, július 1-jétől 15-ig tartó táborhoz összejön a pénz, és hasonló létszámban és körülmények között tudják fogadni a művészeket.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás