Befújták Szakmárra a tavaszt

2016.04.12 09:45    |    Gábor Erika  

Nem is akárhogyan: rezesbandával. Na jó, pontosabban a Liszt Ferenc AMI fúvószenekara érkezett a faluba április 2-án, szombaton, hogy egy tavaszi koncerttel örvendeztesse meg a helybélieket.

Amikor a zenekar busza végiggördült a falu utcáján, arra gondoltam: ki fog itt hangversenyre jönni, hiszen egy teremtett lelket sem lehet látni! A művelődési otthon, pontosabban: Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér előtt viszont már vártak minket. Pertics Csilla intézményvezető elárulta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával 2010-ben lett felújítva a falu kulturális központja, azóta ez a hivatalos neve.

– Voltaképpen minden fontos szakmári esemény itt történik – sorolta Pertics Csilla –, műsorok, esküvők, könyvtári szolgáltatás, a néptánccsoport próbája és hagyományos karácsonyi fellépésük, óvodai és iskolai évzárók, asszonybál és Szentcsalád járás. Itt dolgozik a falugazdász, és nyugdíjas klub is működik nálunk. A fúvószenekar fellépését hónapokkal előbb kezdtük el szervezni, nagyon várjuk őket, még soha nem léptek fel nálunk.

Már fél órával a koncert előtt elkezdtek érkezni a nézők, és óra-percre pontosan szinte teljesen megteltek a széksorok.

Kalocsai Néplap

Betlenné Dajkó Ágnes karmester a zenekartól megszokott, színvonalas és sokoldalú műsorral készült a hangversenyre. Útközben elárulta, hogy a téli hónapok lassú tempója után alaposan felpörgött az életük.

– Nekünk a március 15-i ünnepi műsorral kezdődött a tavasz – vette számba a fellépéseket a zenekar lelke és motorja. – A szakmári meghívásnak nagyon örültünk, mert még sosem jártunk itt. A közeljövőben lesz majd egy óvodákat támogató jótékonysági koncertünk, és a solti mazso-rettekkel erősen készülünk a majálisra. Utána lesz a Pünkösdi Koncert, és részt veszünk egy Kiskunfélegyházán megrendezésre kerülő versenyen is, amelyre mai magyar szerző művével készülünk, aki ráadásul ott is lesz a programon! Nem úgynevezett kötelező verseny ez, de szeretném, ha egy szakértő zsűri értékelné a munkánkat. Szóval, pörgünk ezerrel, ahogyan mondani szokás.

Az említett versenyre megtanult mű Balázs Árpád: Magyar rondó című alkotása, amelynek nagy sikere volt Szakmáron. Csakúgy, mint a népszerű indulóknak, a Star Wars és a Jézus Krisztus szupersztár filmzenéjének, vagy a tüzes spanyol dallamoknak és a szambának.

A hangverseny végére terülj-terülj asztalkámat varázsoltak a helybéliek a folyosóra: a februárban, helyben megrendezett borverseny díjazott borai ragyogtak a poharakban, omlós pogácsák üldögéltek a tálakon, és nem sikerült kideríteni, hogy kinek/kiknek a fantasztikus sajtjai – amelyek nem tudom, nyertek-e díjat valahol, de bőven megérdemelnének egy elismerést!

És jókedvű szakmáriak, akik, miután vörösre tapsolták a tenyerüket, még külön is biztosították a zenekar tagjait arról, hogy szeretnék még őket viszontlátni.

Hát kell ennél több egy szombati, tavaszi napra?


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás