Szendrei Imre emlékére

X. Bács-Kiskun Megyei Zongorista Találkozó

2012.12.01 19:54    |    G.E.  

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (rövidítve: AMI) és a Szendrei Imre Alapítvány Kuratóriuma minden évben meghirdeti a Bács-Kiskun megyei zeneiskolák növendékei számára a Szendrei Imre emlékére rendezett seregszemlét, amit nem szeretnek versenynek nevezni, mégis egy ilyen eseménynek kijáró izgalommal készülnek rá a gyerekek. A program főszervezője Vízi Melinda tanárnő volt (Liszt AMI).

Talán kevesen tudják, hogy Szendrei Imréből kettő is volt: apa és fia, és mindketten beírták magukat a zene aranykönyvébe – ha létezik ilyen. Az idősebb Szendrei a Kalocsai Érseki Tanítóképző Intézet (1945 után Kalocsai Állami Tanítóképző Intézet) zongoratanára volt, akit tanítványok serege szeretett és tisztelt a városban. Ugyanakkor a főszékesegyházi kórus karnagya, orgonaművész és zeneszerző is volt, aki tankönyvet is írt az énektanításról. Végtelenül büszke volt a fiára, a kétszeres Liszt- és kétszeres Chopin-díjas zongoraművészre, akit Európa szerte a hangversenytermek egyik legnépszerűbb szereplőjeként ismertek – aki maga is tanított, előbb a Szegedi Tanárképző Főiskolán, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatának docense volt.

(Az életrajzi adatokat Dombiné Kemény Erzsébet: A két Szendrei Emlékkönyve című művéből vettem. G.E.)

Az idei versenyre tizenegy iskolából hetven növendék érkezett Kalocsára, hogy megmutassák tudásukat, fejlődésüket. A jelentkezők felkészítésén harminchárom tanár munkálkodott.

 

szendrei_2012_490

 

A találkozót Simon Zoltán alpolgármester nyitotta meg:

– Maga az a tény, hogy ez már a tizedik találkozó, bizonyítja azt, hogy mennyire szükség van az ilyen bemutatkozási lehetőségekre – mondta a városatya. – Szükség van arra is a mai rohanó világban, hogy tisztelegjünk a zene és a zene művészei előtt. Szeretném megköszönni a Liszt Ferenc művészeti iskola tanárainak és a Szend-rei Imre Alapítványnak, hogy minden évben megszervezik ezt a találkozót. A város közösségének mindenkor kötelessége, hogy tisztelegjen neves szülöttei előtt, akik a mai nemzedéknek is példaképül és jelképül szolgálhatnak – mondta.

– A zenetanulás nagyon fontos a gyermekek fejlődéséhez, és lényeges az is, hogy megmutathassák, meddig jutottak el tanulmányaikban. Kívánom nektek, gyerekek – fordult a fellépőkhöz –, hogy adjátok át magatokat a zenének. Hagyjátok, hogy a zene belétek bújjon, és teljesen lépjetek ki ma a kinti világból. Éljétek át, amit játszotok, mert akkor tudjátok átadni mindazt, amit a zeneszerző a darabokba álmodott.

A megjelenteket Fehérvári István, a művészeti iskola igazgatója is köszöntötte. Röviden visszatekintett a találkozó tízéves történetére, majd megnyugtatta a fellépőket, hogy teljesen jogos és szükséges az izgalmuk, hiszen minden produkció egyszeri és megismételhetetlen – ez az elő-adóművészet egyik legfőbb varázsa. A rendezvény fontos hozadékának nevezte, hogy a zeneoktatásban dolgozók, a szülők és a gyerekek találkoznak, tapasztalatot cserélnek, jobban megismerik egymást egy ilyen ünnepélyes alkalommal.

Az egész napos versenyen öt korcsoportban léptek fel a gyerekek, akiknek a produkcióját háromtagú zsűri értékelte: Dombiné Kemény Erzsébet főiskolai tanár, a zsűri elnöke, valamint Dobai Tamásné zongoratanár és Lozsányi Tamás orgonaművész, zongoratanár. Minden fellépő emléklapot kapott, a legjobbakat kiemelt nívódíjban, nívódíjban és dicséretben részesítették.

Kalocsai eredmények:

1. korcsoport: Sörfőző Bálint – nívódíj, Zalavári Álmos – nívódíj, Takács Nikolett – kiemelt nívódíj, felkészítő tanáruk Filus Mónika. Körmendi Márton – kiemelt nívódíj, tanára Vízi Melinda, Fekete Tamás – dicséret, tanára Haskóné Apagyi Judit.

3. korcsoport: Fábián Emőke – nívódíj, tanára Haskóné Apagyi Judit

4. korcsoport: Iván Adrienn – kiemelt nívódíj, tanára Felnagyné Geri Emese

5. korcsoport: Kosik - Fa Zoltán – kiemelt nívódíj, különdíj és a Legjobb kalocsainak járó különdíj.

 

A rendezvény támogatói: Kalocsa Város Önkormányzata; Kalocsa TV; Bazsó Húsbolt; Híd-Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.; Hunniareg Pedagógiai Intézet Bács Kiskun Megyei Irodája, Kecskemét; e-Zene Hangszerbolt – Kecskemét; Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.; Kalocsa Menza Kft.; Karamell Sütő Kft.; Kiss és Társai Kft. – Tabdi; Korona Étterem, Kalocsa; Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Bizottsága Kecskemét; Szo-Lá-Ri' S Hangszerüzlet Kalocsa; Tulipán utcai húsbolt – Kalocsa.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás