„Smink nélkül” – másodszor a Hotel Kalocsában

Tallós Rita és Havas Henrik a hotel pódiumán

2009.06.18 11:07    |    Zs. F.  

Vidáman cseverésző emberek a szépen megterített asztalok mellett, innen-onnan felröppenő kacajok, koktélokkal, kávékülönlegességekkel fel-alá rohanó pincérek, kellemes élő zene – mindez a Hotel Kalocsa kerthelyiségének már-már szokványos szombat esti képe. Olyan ez, mint a Mikszáth és Móricz-regényekből ismert századelő hangulata, amikor hétköznapi emberek poéták és művészek társaságában, vidám hangulatban töltöttek el éjeket. A zsibongás egyszer csak abbamarad. Június 6-án, immár másodszor a Smink nélkül rendezvénysorozat keretében Albert József műsorvezető invitálására először Tallós Rita színésznő, majd Havas Henrik író-újságíró lép a pódiumra.

 

tallos_rita_400

 

 

Tallós Rita ruganyosan, a tőle megszokott kecsességgel szinte repül az alkalmi színpadra, majd foglal helyet a „vallató székben”. Szőke haja, kék szeme, páratlan kisugárzása eleve rokonszenvet ébreszt, és amikor megszólal, nőiesen búgó, kifogástalan, szép magyar beszéde azonnal magával ragadja a közönséget. A kecskeméti, zalaegerszegi, majd a békéscsabai színházakhoz szerződő, jelenleg a Karinthy Színház és a Mikroszkóp Színpad által foglalkoztatott színésznőről azonban csak kevesen tudják, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskola után az Iparművészeti Egyetemet is elvégezte art és design menedzser szakon. Édesanyja, Szerdahelyi Tünde táncművésznő, édesapja Tallós Endre színművész volt, akik mindkét művészeti ág legjavát hagyományozták gyermekükre. Amíg a művésznő életútjáról, pályájáról beszél, rendre felemlegeti édesanyját, aki, mint mondja, igencsak fukar a dicsérő szavakkal. Aztán jó színésznőhöz illően metakommunikációs eszközökkel is érzékelteti, hogy a magasat nem bírja, tériszonya van. Megtudjuk azt is, hogy a rendőrség jogerős határozata szerint nem felelős annak a gyalogosnak a balesetéért, aki a csúcsforgalomban nem a zebrát választva vágott elé. Pereskedik is azzal a napilappal (Blikk, a szerk.) amelyik elferdítve a tényeket, az ügyben befeketítette. A TV2 Jóban Rosszban című sorozatából márciusban meglepő fordulattal (filmbéli énje, Helen túszdráma áldozata lett) kiírt színésznő optimizmusa aztán lassan ráragad mindenkire. Így amikor két szám eléneklésével, lányára mosolyogva zárja a beszélgetést, a taps már nem is annyira a szép és okos művésznek szól, mint inkább a közönséget ezúttal is meghódító embernek.

havas_300A magyar média fenegyereke, az idén 60 éves Havas Henrik persze más. A szakmájában vérprofi, ehhez igazodó könnyedséggel, lazasággal árad belőle a szó, ami persze teli van információval. Őt hallgatva nem is csodálkozunk azon, hogy sokadik könyvét írja, hiszen amit mond, az papírra vetve, szóismétlés nélkül megfelel a magyar mondatszerkesztés szabályainak. A Kelemen Anna könyv után írt Molnár Anikó története című riportkönyv két főszereplőjének életútbeli és jellembeli bemutatása akár egy szociológiai tanulmány része is lehetne. Ahogy a cselédszobás belvárosi ház nagypolgári családból származó gyermekének, Kelemen Annának életútját összeveti a vályogházban, pottyantós budival az udvaron környezetben felnőtt Molnár Anikóéval, az igazi társadalomrajz, szavakkal elbeszélve. Megtudjuk, hogy könyvet ír a Csillag börtönről, és ehhez egyfolytában készíti az interjúkat azokkal az emberekkel, akik tényleges életfogytiglant kaptak. Azaz a bíróság kizárta annak a lehetőségét, hogy valaha is szabaduljanak. A múlt héten még a soproni kaszinós gyilkossal beszélgetett, most Kalocsán járva a női börtönt látogatta meg. Szegeden újságíró tanfolyamot szervezett a raboknak. A ’90-es évek egyik legbrutálisabb bűnelkövetője, Be-ne L. is ott ül az órákon. Nehéz vele bánni, mert állandóan jelentkezik és okoskodik. Havas tanít az egyetemen, kétórás műsora van a Klub Rádióban. A Story tévé után most az ATV-nek dolgozik. Elismeri, hogy kicsit rutinból csinálja már a dolgokat, de azért ezt hallva többeknek eszébe jut: ahogy a TV2 Mokka című műsorában beszólt a csatorna vezetésének (ezért rúgták ki), az a kurázsi a magyar médiában párját ritkítja. A lelkes búcsútaps azt igazolja: lehet szeretni vagy nem szeretni, de Havas Henrikből, a karizmatikus, sokarcú, felkészült újságíróból csak egy van.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás