Stádium – Széchenyi kiállítás a galériában

2017.05.06 16:26    |    G.E.  

Széchenyi István életművének szentelt kiállítás nyílt Kalocsán március 24-én. A Viski Károly Múzeum három művészeti egyesület közös tárlatát hozta el Kalocsára. A tavaly őszi, „Stádium” című kiállítás gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója apropóján született, és választ keres arra a kérdésre, mit tanulhat a ma embere a legnagyobb magyartól. A Városi Galériában látható tárlat április 22-éig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

2016. szeptember 21-én kezdődött meg a Széchenyi István emlékév, amely idén szeptemberig tart. „Létrejött a civil Széchenyi-emlékbizottság amely fontosnak tartja, hogy a legnagyobb magyar születési évfordulójának évében a magyar nemzet sokoldalúan és méltó módon emlékezzen Széchenyire. Gróf Széchenyi István hatalmas írott életműve – amely 2014-ben hungarikummá vált – ma is útmutatásul szolgálhat. Filozófiai alapvetései, a megfogalmazott gondolatai, könyvei – mai szóval a megvalósíthatósági tanulmányai –, és az ezek realitását bizonyító gyakorlati alkotásai nem csupán a múltban és a magyarok számára hordoznak értékeket, hanem a mának is szólnak, a sorsuk javításáért tenni akaróknak szerte a világban. Széchenyi személyét általános tisztelet övezi, nem osztja meg a magyarságot. Akik találkoztak az életművével, akiket megérintettek Széchenyi gondolatai, azok szerencsésnek tartják magukat, és a saját területükön tevékenységüket áthatja Széchenyi szellemisége.” (Az idézet az emlékbizottság www.szechenyiforum.hu oldaláról származik.)

 

kiallitas2_450
 

 

A Városi Galériában rendezett kalocsai kiállítást N. Kovács Zita művészettörténész nyitotta meg.

kiallitas1_250– Széchenyi reformmunkáinak harmadik, programadó, összefoglaló igénnyel írt kötete az 1833-ban, Lipcsében megjelent Stádium. A Hitel lehetőségeket vázolt fel a birodalom fejlődéséhez, a Világ volt hivatott ezt részletesebben ismertetni, a Stádium pedig 12 törvényjavaslatban szólt a program érvényesülésének feltételeiről – indokolta N. Kovács Zita a tárlat címét, egyben lényegét. – Az emlékévre született művek célja, hogy kiszakítsanak bennünket az idő és a tér korlátai közül, hogy „bizton, ezer bajunk közt is megtaláljuk, ami a fő”, ahogy Arany János fogalmazta meg Széchenyi emlékezete című versében. Hogy távolról nézve is érezzük: egy különleges, időtlen, de időszerű magyar dráma jelenetei peregnek a szemünk előtt. Egyik pillanatban a képzelet, a lélek tág tere szállítja hozzá az anyagot, a másik pillanatban a külső valóság kényszerít bennünket, hogy a művésszel együtt rádöbbenjünk a kortárs világ borzalmaira. Ez a hol komor, hol ünnepélyes, hol játékos, hol bizarr drámaiság határozza meg a lét és nemlét közti határon született képzőművészeti alkotások üzeneteit.

Kiállító művészek: Balanyi Károly, Csanádi Judit, Damó István, Farkas L. Zsuzsa, Fodor Ilda, Harmath Ilona, Jászberényi Matild, Kántor József, Lakatos Ervin, Nemes István, Papp Nikolett, Rendes Béláné, Sipos Loránd, Sütő Róbert, Szabó Áron, Szikora Imre Norbert, Ugray Zsuzsa, Ulrich Gábor, Vidovits Iván.

A kiállítás megnyitón közreműködött Kenyeres Szilárd, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI növendéke. A tárlat a Bajai Nagy István Művészeti Egyesület, a Műhely Művészeti Egyesület és a Caffart Képzőművészeti Egyesület közös kiállítása.

A kiállított művek között láttam meg Rendes Bé-láné, vagy ahogyan sokan ismerik: Rajz Kati néni festményét. A januárban 90. életévét betöltő, köztiszteletnek örvendő képzőművésznek a rendezvénnyel egy időben Dusnokon, Hubert László festőművész galériájában, a Hub-Artban nyílt kiállítása.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás