Szabó Éva virágmintás mániája

Kalocsai mintát festett a motorjára

2012.05.30 22:41   

Szabó Éva, a kézművesség mestere 1972 óta motorozik. Ezt a két szenvedélyét ötvözte, amikor számtalan ruha után motorját is kalocsai mintákkal díszítette fel. Hígítás nélküli autózománcból keverte az árnyalatokat, és sokszor a motor alá kellett feküdnie, hogy a legeldugottabb pontokra is minta kerüljön.

Szabó Éva azt meséli, édesanyjától leste el a kalocsai hímzés nemzedékről nemzedékre szálló hagyományát, amit mindenképp szeretne továbbadni. Sajnos az utánpótlás egyelőre hiányzik, de az érdeklődés óriási, hiszen úgy tűnik, ismét reneszánszát éli a kalocsai minta.

Négy napig dolgozott a motoron, reggel fél hattól estig. Az embert próbáló munkának meg is lett az eredménye. „Már az első utamon meg akarta venni egy olasz érdeklődő, de mondtam neki, hogy nem eladó. Azt felelte, sebaj, hazaugrik a saját kismotorjáért, csak ígérjem meg, hogy azt is kipingálom” – meséli Éva.

A több évtizede boldog házasságban élő asszonynak természetesen további tervei is vannak, nem is akármilyenek: egy autót szeretne kalocsai mintába öltöztetni.

(Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu)


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás