Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

2020.02.06 10:35   

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása a könyvtár előadótermében. A sorozat ezúttal Szabó László Dezső érdemkeresztes költő, publicista életét, irodalmi munkásságát vette górcső alá, aki a saját szavaival mesélte el azt a nem mindennapi életutat, amit bejárt. Élménybeszámolóját versekkel tarkította, melyeket harmadmagával szavalt el, illetve ízelítőt kaptunk a verseiből készült zenés adaptációkból is.

szabolaszlo_600
 

„Szabó László Dezső vagyok, állapotomra nézve nős, nyugdíjas, és nem utolsósorban költő”- mutatkozott be frappánsan a könyvtár vendégelőadója az érdeklődőknek. Hírnevet az 1956-os forradalom és szabadságharc költőjeként szerzett magának, ezen időszak hatására írt verseiért az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége és a Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetsége is Érdemkereszttel tüntette ki. Családjával négy évvel ezelőtt költöztek Kalocsára, ezt megelőzően Budapesten, majd Gyömrőn laktak.

Kassán született 1937-ben, polgári családban. Versfaragó szenvedélye hétéves korában indult, de mint népdalgyűjtő édesanyja naplójából kiderül „másféléves korában 8-10 dalszöveget, 10-12 versikét tudott”.
 
A cikk folytatása a Kalocsai Néplap 2020.02. 07-én megjelenő 6. számában a 7. oldalon olvasható.  

Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás