A Szent István Gimnázium diákjai Bad Driburgban jártak

2011.06.07 22:04   

 
bad_driburg_500

Két iskola, huszonhat reményekkel teli diák, és több száz kilométer. Röviden egy csodálatos kirándulás alapfeltétele, mely május első hetében végre beteljesült.

A kalocsai Szent István Gimnáziumban és a Bad Driburg-i Városi Gimnáziumban már hónapokkal ezelőtt elkezdődött a két iskola közötti diákcsere szervezése. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették kiutazásunkat, akár a szervezésben való részvétellel, akár anyagi hozzájárulással. Köszönjük!

Főként a német nyelvet tanuló magyar diákoknak volt ez egy nagy lehetőség. 2011. május 1-jén tizenhármunknak megadatott, hogy buszra szállva kijussunk egy idegen országba, és megismerjünk egy új kultúrát, miközben tanuljuk a német nyelvet.

A Szent István Gimnázium 13 diákja: Okner Laura, Hajnal Franciska, Bányai Bence, Bagó Laura, Bán Zsófia, Klára, Illés Judit, Havasi Csenge, Sziegl Péter, Zoltán Klára, Vadas Helga, Balogh Péter, Kántor Vivien, Gillich Olivér és egy tanárnője: Krausz Edina indult útnak 2011. május 1-jén röviddel éjfél után. Összesen 16 órát utaztunk, míg odaértünk Bad Driburgba, ahol Ingrid Liebs, az ottani gimnázium igazgatónője, illetve német partnereink örömmel fogadtak minket.

Bad Driburg

Egy közel 20 000 fős német kisváros Észak-Rajna Westfália tartományában, a Teutoburgi-erdő környezetében. A város gyógyfürdőiről, a csodálatos grófi parkjáról, illetve az üvegkészítésről nevezetes. Az emberek nagyon kedvesek és nyugodtak. Ott mindenkinek van ideje mindenre. Sokat dolgoznak, de emellett pihennek is, és sok család a sportot is fontosnak tartja.

Mikor odaértünk, elképesztő látvány tárult elénk. Gyönyörű város szebbnél szebb házakkal, hiszen megőrzik azok régies stílusát. Rendezett utcák, udvarok és rengeteg növény. Nagyon odafigyelnek arra, hogy óvják környezetüket. Ezt mutatja például a sok szélerőmű is.

Kilenc napon át élvezhettük az ottani életet, miközben új ismereteket szereztünk. Például jártunk Paderbornban, Bad Pyr-montban, Hamelnben és Schönenbergben is. Minden nap emlékezetes marad számunkra, a túrától kezdve a városnézésen keresztül, egészen az Üvegfúvó Múzeumig.

Minden nap más-más programunk volt. Órákat látogattunk német partnereink gimnáziumában, amiről mindenkinek szerintem egy a véleménye: nagyon modern, szép épület, kedves tanárokkal, de kevésbé szigorú oktatással. Azért is különleges az iskola, mert ott hatvan perces tanórák vannak, és naponta csak öt órájuk van a diákoknak. Érdekes volt új tantárgyat is megismerni, a „Musik-technik” órát. Ez egy olyan óra, melyen zeneírással foglalkoznak, és számítógépen is dolgoznak. Nagyon különleges, igaz a német diákok nehéznek tartják.

Nehéz elmesélni, milyen is volt, mert ezt jobb átélni. Annyira más, hogy nehéz elhinni és felfogni. De mégis annyira jó volt, hogy mindenkinek csak ajánlani lehet. Úgy gondolom, mi, akik kint voltunk, soha nem fogjuk elfelejteni ezt, mert nem is lehet. Októberben mi is szeretettel várjuk azt a tizenhárom német diákot, akik minket elszállásoltak és befogadtak. Reméljük, nekik is tetszeni fog az, amit nyújtani tudunk.

Illés Judit
(Szent István Gimnázium, 10. B)


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás