Magyarul beszélni jó!

2009.03.08 21:11    |    F. Tóth Tímea  

A közelmúltban került megrendezésre a „Szép Magyar Beszéd” Kazinczy-verseny, amelyre a kalocsai és Kalocsa környéki felső tagozatos diákok az idén is szép számmal érkeztek. A versenyt az 5-6. és a 7-8. évfolyamos tanulók számára külön-külön, két korcsoportban rendezték meg.

23_500

A „Szép Magyar Beszéd” verseny elsősorban az ifjúság anyanyelvi nevelését, valamint a beszédkultúra javítását szolgálja. Úgy érzem, erre valóban nagy szükségünk is lenne, hiszen egyre többször üti meg a fülemet jártomban-keltemben a „szeri”, a „köcce” vagy a „puxa”. A gyerekek, fiatalok persze értik, hogy szeretlek, köszönöm szépen és puszillak, de sajátos nyelvi kódjukat mi, felnőttek aligha. Ezért is jóleső érzés meghallgatni egy-egy szépen felolvasott szépirodalmi, vagy igényes köznyelven megírt prózai szöveget.

A verseny résztvevőinek egy magukkal hozott szabadon választott és egy kötelező prózai szöveget kellett felolvasniuk egy 20-21. századi magyar szerzőtől. A zsűritagok a versenyzők értékelésénél a szövegértésen és szöveghűségen kívül a hangsúlyozást, hangképzést és a természetes beszédet is figyelembe vették.

Az 5-6. osztályos korcsoportban első helyezést ért el Pajtás Laura, második helyezést Schindler Nóra, harmadik helyezést pedig Tímár Boglárka. A zsűri különdíjat ajánlott fel Sárközi Beatrix 6. osztályos tanulónak. A gyerekek emléklapot és könyvutalványt vehettek át. A 7-8. osztályos korcsoportban első helyezést ért el Stang Bálint Patrik, aki tavasszal Kisújszálláson képviseli városunkat a regionális fordulón. Második helyezést ért el Kákonyi Dávid, harmadik helyezést pedig Lázár Klaudia.

A szervezők és a városi forduló rendezői bíznak benne, hogy a Péchy Blanka érdemes művész emlékére létrehozott Kazinczy-verseny tovább mélyíti a fiatalságban a magyar nyelv szeretetét. Én személy szerint abban bízom, hogy a mai ifjúság nyelvét még jó sokáig visszakérdezés nélkül megértem.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás