A szépség szolgálatában

2010.10.01 22:44   

Kozmetikai hámlasztó eljárások

bor_megujit_200A különféle hámlasztó eljárások a bőrmegújítás hatékony eszközei, melynek során a bőrfelszínen lévő szaruréteget lehámlasztjuk vagy lecsiszoljuk. A pontos bőrdiagnosztizálást követően a kezelés céljának megfelelően választjuk ki a többféle hámlasztási eljárás közül a legoptimálisabbat. Az, hogy melyik fajtáját alkalmazzuk, nagyban függ a bőr állapotától, a bőrön lévő különféle problémáktól, életkortól, évszaktól, de attól is, mit szeretnénk elérni. Mivel a bőröregedést kiváltó tényezők a hám megvastagodását, a foltok jelenlétét, a kollagén és elasztikus rostok mennyiségének csökkenését okozzák, az öregedés látható és tapintható jeleit a hatékony hámlasztó módszerekkel csökkenteni lehet. Ha az a cél, hogy az arckezelésben a bőr felpuhítását segítsük elő a gőzölés előtt, akkor un. mechanikai vagy biológiai peelinggel végezzük a bőrradírozást. Előnye, hogy nincs irritáció, valamint elősegíti a hatóanyag könnyebb bejuttatását, ezért alkalmas általános kezelésekben és a bőröregedés enyhébb formáinál. Hátránya, hogy csak a hámréteg felszíni megvastagodását radírozza le.

Az irharéteg felső szintjére is ható hámlasztási eljárás a kémiai peeling: az erősen hámoldó hatású AHA (gyümölcssavak, glikolsavak, szalicilsav, tejsav összessége), és a gyógynövényes mélyhámlasztás. Különféle elszarusodási problémákra, súlyosabb aknés (pattanás) bőrelváltozásra, pigment problémákra (öregségi folt), ránckezelésre, hegek kezelésére és anti-aging kezelésre javallott, minden bőrtípusra, kivétel az érzékeny bőr. Kúraszerűen alkalmazva fellazítja a szarusejteket, ezért a hám alsó sejtsora fokozott osztódásba kezd, belülről fiatalítja a bőrt. A 8 hetes kúra alatt fokozott fényvédelem szükséges, hátránya, a bőrvörösség, hámlás, de megfelelő otthoni bőrápolással csökkenthető a bőr érzékenysége.

Mélyreható peeling eljárás a mikrodermabrazió, speciális kristályok segítségével. Kontrollált, vértelen, fájdalmatlan eljárás, kémiai hatóanyagok, mellékhatások nélkül. A gép a kezelés mélységét, a vákuum erősségét, a kristálypor mennyiségét a bőrtípushoz, a problémához igazítja, automatikus vezérléssel. Az elhalt szaruréteget, bőrszennyeződéseket alaposabban leszedi, ezáltal felgyorsítja a kollagénben gazdag bőrsejtek képződését, és javítja a bőrszerkezetet. Nagyon jó eredményeket lehet elérni az érett, lassú anyagcserét folytató, enyhén ráncos, aknés, heges, pigment-foltos (UV-fény okozta folt, öregségi májfolt), tág pórusú, mitesszeres arcon, dekoltázson, kézfejen, valamint a terhességi és fogyási csíkok (stria) halványítására, minimum 4-8 alkalmas kúraszerű alkalmazásával. A bőrcsiszolást hatóanyag-bevivő gépi kezeléssel (lézerultrahang, mezoterápia) kiegészítve, megsokszorozzuk a kezelés pozitív hatásait. A mikrodermabrazió alternatívája a hydroabrazió, mely vízporlasztás elvén működő ultrahangos peeling. A kezelőfej hegye többtízezres rezgést vált ki másodpercenként a bőr megérintésekor. Ennek hatására a vízcseppek kis robbanásai magukkal viszik az elhalt hám-lemezkéket, a felületi szennyeződéseket. Nagy előnye, hogy olyan bőrök is eredményesen és biztonságosan kezelhetőek vele, amelyekre szinte semmi nem alkalmazható. A szoláriumozott, napbarnított bőrt felüdíti, nem fényérzékenyít, nem okoz allergiás reakciót, az érzékeny bőrök is jól tolerálják. A mikrodermabrazió és hydroabrazió hatására a bőr tápanyag- és oxigénfelvevő képessége is javul, az alkalmazott hatóanyagok felszívódása többszörösére nő. A kozmetikai kezelések során az intenzív kúrakezelések, otthoni kiegészítő utóápolások és az eredmény elérése utáni fenntartó szalonkezelések együttesen meghozzák a várt eredményt.

Harmati Ágnes
kozmetikusmester, szaktanár


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás