Izgalmas darabbal folytatódott az évad

2012.12.18 22:13    |    Gábor Erika  

A Kalocsai Színház második bemutatója november 4-én egy mai magyar darab volt. Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című művét sok színházban mutatták már be országszerte, mindenütt nagy sikerrel.

– Dráma? Komédia? Szatíra? – Szabó Árpád társulatvezető maga is latolgatta, milyen műfajként határozza meg az előadást, de azt határozottan leszögezte, hogy bár tudja, mindig rizikót vállal, aki egy komolyabb darabot is műsorra tűz, egy repertoárszínháznak ezt is be kell iktatni a műsorrendbe.

– A színház és közönsége kölcsönösen nevelik, alakítják egymást – mondta még előadás előtt Szabó Árpád –, és én igényes közönségnek ismertem meg a kalocsaiakat, akik értékelik a változatosságot, és a színvonalat.

szolnoki_fillar_babicsek_300Egressy Zoltán műve mulattat, elgondolkodtat, és olykor az ember felszisszen, annyira célba talál mondataival. A történet egy futball játékvezetői hármas egy napjába enged bepillantást, a mondanivaló viszont jócskán túlmutat ezen a szűknek mondható körön. (Bár azzal nem mondok újat, hogy a futball világában a társadalom jellegzetességei és problémái kiválóan tetten érhetők…)

– Nagyon sok azonosság fedezhető fel egy színész alkotóközösség és egy bírói hármas között – Krizsik Alfonz rendező újabb szempontot világít meg a darab kapcsán. – Azonosak a problémáik, ugyanazok az élethelyzetek ismétlődnek itt is, ott is, bár mindez más közösségekre is jellemző lehet. Ahogyan a színház világában a végcél, mindennek az origója az előadás, a sport, a foci világában a közösség életének alfája és omegája maga a meccs. Mindkettőben mindent félretéve helyt kell állni.

A három színész remek karaktert formált a rábízott szerepből. Fillár István (Szappan) cinikus, megkeseredett intrikust, Szolnoki Tibor (Művész) egy érzékeny lelkű, csalódott, bánatát alkoholba fojtó elhagyott szerelmest, Babicsek Bernát (Lacikám) rámenős, törtető, sikervadász bírót alakított. Élmény volt minden jelenetük, Dózsa László játékmester (az Újpest Színház főrendezője) és Krizsik Alfonz, a darab rendezője elégedettek lehetnek munkájuk eredményével!

A bemutatón telt ház volt. A közönség is elégedett volt vajon az előadás után? Nos, a távozókat hallgatva kiderült, hogy az embereket többnyire megragadta a darab sajátos világa, kesernyés, olykor nyers szókimondása. Olyan élethelyzetekkel és alakokkal találkozhattunk, amelyek/akik saját hétköznapjainkban is felbukkannak. Kinevettük őket, de el is gondolkodtunk, mert ha az ember egyszer csak a másik szemszögéből is tudja nézni a dolgokat, vagy éppen egy konfliktust követően hirtelen a külső máz mögé lát – nos, akkor sokat tanulhatunk magunkról és másokról egyaránt.

A „Sóska, sültkrumpli” egy ilyen darab volt. Jó, hogy Szappan, Művész és Lacikám nálunk jártak. Legközelebb január 18-án találkozhatnak velük a kalocsai nézők.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás