Sztárban és nevetésben gazdag évadot hirdetett a színház

Mit csinál Csernus Imre Kalocsán?

2013.09.22 14:23    |    géjé  

Ahogy arra júliusi cikkünkben már előzetesként utaltunk: a 2013–14-es évadban saját darabra és mozgalmas, színes kínálatra készül a Kalocsai Színház teátruma. Az akkor még körvonalazódó (és pont ezért részleteiben titokban tartott) program jól összejött: lesz zenés darab, vígjáték, valamint a már hagyományos Operettgálán túl komoly hangvételű színmű, iskolai előadások, új műfajként aposztrofált „monokomédia”, sőt, musical- és Csernus-est!

 

szinhaz_kalocsai_300
 

 

Utóbbi név feltűnése talán a legváratlanabb fordulat – de a közismerten „kiabálós” pszichiátertől aligha várhatjuk pont azt, hogy táncra perdül, vagy épp’ szituációs poénokat puffogtat; sokkal inkább közönség előtti és közönséget analizáló programra készülhetünk. Vagy – tőle talán ez is kitelik: mindenre a fentiekből…

– Vígjátékkal fogunk kezdeni, Feydeau Zsákbamacskájával. A Budaörsi Játékszín hozza: Pi-kali Gerda, Magyar Attila, Timkó Eszter, Szakács Tibor és Beleznay Endre. Aztán egy komolyabb komédia jön, Spiró Györgytől a Prah, ami durván annyiról szól, hogy egy férfi és egy nő több mint 600 millió forintot nyer a lottón, ami számukra egy különleges lehetőséget jelent, és nem igazán tudnak mit kezdeni vele – mutatta be néhány mondatban az őszi időszak két nagy dobását a Korona Fm100-nak Szabó Árpád. A színházigazgató legutóbbi interjújában kifejtette, mennyire vágyik arra, hogy a teátruma előálljon egy saját darabbal. Akkor azt is bevallotta, hogy ezért hajlandó minden követ megmozgatni, de úgy tűnik, igazi hegyet sikerült: a mű hazánkban először kerül színpadra – pedig magyar szerző tollából származik!

– A Kalocsai Színház régen mutatott be saját produkciót, most végre következik egy: Pozsgai Zsolt Boldog bolondok (Mozart és Constanze) című darabját játsszuk, amit tényleg nem csak bemutatunk, hanem ősbemutató lesz Magyarországon; eddig ugyanis csak külföldön ment. Jarábik Klára játszik benne és Jánosi Dávid, aki szerintem a tévéből már jól ismert – célzott az igazgató a színész képernyős munkájára, a Jóban Rosszban című sorozatra. – Az ezt követő darab, P. Szabó István Panelninja című monokomédiája szinte új műfaj: Magyar Attila tulajdonképpen egy személyben játszik végig egy egész előadást, ami szerintem fantasztikus; egyfolytában nevetni fogunk, ezt mindenkinek megígérhetem – mondta sejtelmesen, eleve mosolyogva, ahogy fel-felmerültek benne a szokatlan előadás vidám pillanatai.

A prózai darabokon kívül lesz zenés vígjáték is, a Mona Marie mosolya, a Claude Magnier – Nádas Gábor – Szenes Iván szerzőtrió tollából. A főszerepeket pedig nem kisebb nevek vállalták, mint Sáfár Anikó, Forgács Gábor, Balázs Andrea, Oszter Alexandra, Szabó Máté, Némedi Varga Tímea és Gregor Bernadett. A színházigazgató elmondása alapján ez egy „igazi komédia arról, hogyan okozhat bonyodalmat egy még el sem készült festmény, vagy miképpen lesz a szobalányról akt, és mindez még csak a kiindulópont”. Kusza szerelmi szálak okoznak zavart, amelyet a magyar szerzők megfűszereztek pikáns humorral, hozzáadva egy partvisügynök meggazdagodási ötleteit, táncot, viccet, franciás könnyedséget.

dr_csernus_imre_140– Az évadot Dóczi Lajos Országomat egy csókért című zenés vígjátéka zárja majd. Ebben Cs. Németh Lajost láthatjuk, Szabó Zsófit, Mérai Katalint, Galbenisz Tomaszt, Szabó Mátét és másokat – sorolta Szabó Árpád, hozzátéve, hogy persze a fent írtakon túl jócskán lesz részünk meglepetésprogramokban is. – Január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára tervezzük a Jókai Mór Az aranyember című regényéből készült darabot, valamint egy Musical-csillagok Estje című előadást, még karácsony előtt, Janza Katával, Egyházi Gézával és Szabó Dáviddal. Lesz persze Újévi Operettgála, immár a tizedik, és meghívtuk Csernus Imrét is, aki nem nagyon volt még Kalocsán – dobta be végül az évadtól talán legkevésbé várt híresség nevét a színházigazgató. A „pszicho-show” (nem ez a címe) részleteiről egyelőre keveset tudni, de kis utánajárással kiderül, hogy őszi programokban az ország más helyszínein is fel-feltűnik a doki Instant boldogság című előadása. Beszédes… És feltehetően ezzel a sokatmondó, mégis rejtélyes címmel találkozunk majd Kalocsán is.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás