Finis előtt az emlékév

Megjelent a Tablók Könyve

2015.10.01 14:37   

November 6-án zárul a 250 éves Kalocsai Szent István Gimnázium jubileumi emlékéve, ám addig még izgalmas események zajlanak a középiskola háza táján. Az elmúlt hétvége két programja ismét sok egykori és jelenlegi „istvános” találkozását eredményezte. Pénteken mutatták be a frissen megjelent Tablók Könyvét az iskola dísztermében. A kötetben az 1865–2015 között érettségizett osztályok mindegyikének névsora és legtöbbjének a tablóképe is látható.

A kötet megszületéséről Perity Lajos igazgató és Molnár László főszerkesztő, felelős kiadó beszélt.

Kalocsai Néplap

Perity Lajos elmesélte a Tablók Könyve megjelenésének történetét: a kötet születését Molnár László kezdeményezése indította útjára, a tablók összegyűjtésében pedig nagy segítséget nyújtottak Bagó Lászlóné, Piukovics Lajos és Scultéty Ida nyugalmazott tanárok, az öregdiákok, akik elküldték a birtokukban lévő képeket, és persze napjaink információs bugyra, az internet. Az osztálynévsorok teljes összegyűjtéséhez dr. Lakatos Andor, az érseki levéltár vezetője is nagyban hozzájárult. Az igazgató kiemelte, hogy hazánkban az első tablókép 1870-ben, Selmecbányán készült, a kalocsai könyvben megjelent első tablókép 1879-es. Ez nagyrészt köszönhető a fotózás egyik úttörőjének, Tóth Mikének, aki 1875-ben már könyvet jelentetett meg a fényképezésről és aki a gimnázium tanára volt. Az első igazi tabló az 1901–1902-es osztályé volt, 1930-tól kezdődően pedig csaknem hiánytalanul megvannak a képek.

Molnár László beszámolójából megtudhattuk, hogy a középiskolai tablók sorozatában a kalocsai a hatvanadik kötet, és mára óriási információhalmaz van a birtokában a gyűjtőmunkának köszönhetően. Érdekességként megemlítette, hogy ő nagykanizsai, és az ottani gimnáziumot a kalocsaihoz képest néhány napos eltéréssel alapította meg Batthyány József kalocsai érsek. Megjegyezte, hogy ezek a könyvek voltaképpen egy új műfajt teremtettek, és érdemes lenne Kárpát-medencei méretekben gondolkodva a teljes magyar középiskola-történetet ily módon feldolgozni.

A programon közreműködött Fekete Mátyás 11/C osztályos tanuló, aki Ady Endre „Üzenet egykori iskolámba” című költeményét adta elő.

A Tablók Könyve ezen a napon és a paprikafesztiválon a sétálóutcában emlékbélyegzéssel volt megvásárolható. Továbbra is kapható lesz a könyv a gimnáziumban, illetve a Balaton Könyvesboltban.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás