Hat zenekar osztozott a Kalocsai Színház színpadán

Nemzetközi Tamburafesztivál immár harmadszor

2011.06.26 21:22    |    Gábor János  

A Kalocsai Horvát Kisebbségi Önkormányzat három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy országokon átívelő, kulturális, folk-zenei fesztivált hoz Kalocsára. A szervezők, élükön Dudás Bertalan vezetővel büszkén mondhatják el magukról, hogy már harmadik alkalommal sikerült összehozniuk több ország neves népzenei művészeit.

Idén hat zenekar, csordultig telt ház előtt lépett színpadra a III. Nemzetközi Tamburafesztiválon!

A hosszúnyakú lantok családjába tartozó hangszert persze nem csak Európa néhány országában ismerik, hiszen még Kínában, Oroszországban, sőt Észak-Afrikában (!) is van történelme (egyébként Indiából származik), de kétségtelen, hogy az „öreg” kontinensen népi hangszerként a magyarok, rajtunk kívül pedig a szerbek és horvátok tekintenek a tamburára.

A harmadik Kalocsán rendezett Tamburafesztivál fellépőit is e nemzetek adták. Horvátországból a csepini Tamburaiskola, Szerbiából a „Ljutovo” Horvát Kulturális Egyesület tamburaszekciója és a kulai „Isidor Bajić” Tamburatársaság, míg hazánkból a kópházai „Lipotice”, a Bátmonostori Tamburazenekar, illetve a pécsi székhelyű VIZIN Zenekar érkezett a Kalocsai Színházba. Azért oda, mert az eredetileg szabadtérre szervezett programnak kissé keresztbe a tett a szeszélyes kora nyári csapadékmaximum. Nem mintha ez egy cseppet is zavarta volna a megjelent zenészeket. A közönség viszont szó szerint kiszorult, ám a leleményes szervezők a vészkijáratok és kapuk megnyitásával lehetővé tették, hogy aki él és mozog, azért belehallgathasson a tambura egyedi hangzásába.

tambura_festival_kalocsa_340Örülök neki, hogy újból ’kicsi lett’ a színház, örülök, hogy megint ennyien voltunk” – nyilatkozta a Kalocsai Horvát Kisebbségi Önkormányzat vezetője. Dudás Bertalan érzékletesen úgy fogalmazott, hogy a szabadtér remek hangulatát azért érdemes felcserélni a terem érájára, mert mindenki jobban figyelhet erre a csodálatos hangszerre, és a közönség így „egy húron pendülhet” a zenészekkel, akik eddig minden alkalommal remekül érezték magukat a kalocsai fesztiválon, és országhatárokon át, büszkén viszik a jó hírét. A tamburafesztiválon fellépőként részt venni rang lett. Ezt jól példázza, hogy az idei rendezvényre a pécsi konzulátus főkonzulasszonya, Ljiljana Pancirov is ellátogatott. Kell ennél nagyobb biztatás? Jövőre lelkesen várjuk a Negyvennyolcasok terére, vagy a Kalocsai Színház falai közé a IV. Nemzetközi Tamburafesztivált!

Köszönet a Tamburafesztivál támogatóinak: Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Hivatala, Kalocsa Város Önkormányzata, Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat-Kecskemét, Wekerle Sándor Alapkezelő, Kalocsa Városért Alapítvány, Városi Közművelődési Intézmények – Kalocsa, Városi Kommunális Intézmény, Kalocsai Tűzoltóság, Bónusz Press, Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Non-profit Közhasznú Kft. – Kalocsa, Kalocsai Fűszerpaprika Zrt., Sümegi Borászat-Baja, SZÉKELYVILL Villamossági Kis- és nagykereskedés, Szalontai Cukrászda, Seky Pékség, Papa Chico Pizzéria

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás