IV. Nemzetközi Tamburafesztivál

Elengedhetetlen része a kalocsai nyárnak

2012.07.21 18:15    |    Gábor Erika  

Július elsején a Városi Színházban rendezte meg a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a IV. Nemzetközi Tamburafesztivált. A közkedvelt programra most is sokan voltak kíváncsiak – aminek a szervezők nagyon örültek, hiszen a rendezvényt dicsérte, hogy a tomboló kánikulában nem a vízpartot és a hűvös szobát, hanem a tambura-muzsikát választották az emberek.

A közönséget előbb Dudás Bertalan, a kalocsai horvát önkormányzat elnöke, majd Ljiljana Pancirov, a Horvát Köztársaság főkonzulja köszöntötte.

– Köszönöm a kalocsaiaknak, hogy ilyen sokan eljöttek, a szervezőknek, hogy minden évben megrendezik a fesztivált – mondta a főkonzul asszony –, és azt is, hogy engem mindig meghívnak rá. Ez a program azért is kedves nekem, mert négy éve működik, és én is négy éve vagyok Magyarországon, vagyis egyidősek vagyunk. Nagy öröm számomra, hogy Kalocsa lehetőséget biztosít a tamburazenekaroknak a bemutatkozásra, és jó látni, hogy Európa egyre nagyobb részéből érkeznek rá résztvevők. Remélem, ez a muzsika kedvet csinál önöknek is, és sokan tanulnak majd tamburán játszani.

tambura_festival_2_340Elsőként a horvátországi Koąka településről érkezett tamburazenekar lépett fel, amely a község kulturális egyesületének tambura-iskolájában tanuló növendékekből áll. A közönség egy pillanat alatt megszerette a fiatalokat, és alig akarták leengedni őket a színpadról.

A Csabar zenekar Bajáról érkezett. Az együttes nemrég ünnepelte 25. évfordulóját. A horvát népzenei kultúrát képviseli elsősorban, és a hagyományok, népszokások összegyűjtésére, népszerűsítésére törekednek. Az „Élő népzene” című CD-n is szerepelnek horvát népdalokkal.

A „Srce bećarsko”, vagyis magyarul „Betyár-szív” nevű tamburazenekar hatalmas hangulatot teremtett a színpadon, a hangszerek mellett énekükkel is bűvölték a nézőket. Ők is Horvátországból, közelebbről Velikából érkeztek.

A Vidám Fiúk Együttes a Vajdaságból jött a tamburafesztiválra, és nevükhöz méltó műsort adtak. Két éve zenélnek együtt, de máris sok fellépést tudhatnak maguk mögött. Reméljük, Kalocsán sem utoljára láttuk-hallottuk őket!

A pécsi Vizin zenekart már jól ismeri a kalocsai közönség. Remek zenészek, virtuozitásuk most is magával ragadta a nézőket. Ők a szintén igen népszerű Tanac tánccsoport kísérői is egyben, és nagyon sok helyen megfordultak már műsorukkal. A ’80-as évek óta ismertek népzenei körökben, a mostani tagok már a negyedik generációt képviselik a zenekar életében.

A fesztivált az Orfűn megrendezett Tambura-tábor résztvevői zárták. Első alkalommal került megrendezésre a világszép baranyai faluban az ország különböző, horvátok lakta részeiből összejött fiatal tamburazenészek részére a találkozó, ahol a Vizin Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezésében öt napig tanulhattak a legismertebb horvát népzenészektől.

A Tamburafesztivál már elengedhetetlen része a kalocsai nyárnak. A vérpezsdítő, olykor andalító, nagyon jellegzetes muzsika visszavonhatatlanul meghódította városunkat. A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat minden követ megmozgatott, hogy a mostani, nehéz gazdasági helyzetben is megrendezhesse ezt az immár hagyományossá vált programot. Segítőik voltak ebben: Kalocsa Város Önkormányzata, Kalocsa Városért Alapítvány, Wekerle Sándor Alapkezelő, Városi Közművelődési Intézmények, Kalocsai Tűzoltóság, Bónusz Press, Budamobil Cargo, FERMIX 2000 Kft., Kalocsai Fűszerpaprika Zrt., Selecta Kft., Seky Pékség, KALO-BAU, Kaloplasztik Kft., Volán Trans Kft.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás