Muzsikáltak az AMI tanárai

2010.05.08 19:34    |    G.E.  

 

tanari_liszt_480
A Szent István út 2-4. alatti Kamarateremben rendezte meg szokásos évi tanári hangversenyét a Liszt AMI tanári kara. A műsort gondosan állították össze: csupa virtuóz darab, csupa különlegesség, „zenei libamáj” szerepelt a programban.

 

Az első számban régi, kedves ismerősnek tapsolhatott a közönség: Dankó József, az iskola korábbi tanára kísérte Fehérvári István trombitajátékát. Albinoni C-dúr Koncertjét adták elő, ami a szerzőnek a nagyközönség előtt talán kevéssé ismert műve, de technikai bravúrokban gazdag, nehéz és gyönyörű.

Felnagyné Geri Emese és Vízi Melinda Schumann: Andante cantabile című darabját adta elő két zongorán. A – látványnak is – különleges műsorszám nagy tetszést aratott a hallgatóság előtt.

Csicsák Lászlóné (kísérte Vízi Melinda) Dvořak Szonatinájával igen komoly mesterségbeli tudásról adott számot. A nehéz darabot átéléssel, finoman kidolgozott technikával adta elő, emlékezetes volt.

Betlenné Dajkó Ágnes tanár minden percben. Akkor is, ha arra készül, hogy a fuvolát olyan erővel, kristálytisztasággal, hajlékonyan és gyönyörűen szólaltassa meg, hogy eláll tőle az ember lélegzete – mondom, akkor is előbb vesz egy nagy levegőt, és szóban is beavatja a hallgatót a darab rejtelmeibe, hogy azt teljes egészében magába szívhassa a közönség. Így tudtunk meg Köhlerről és Schubertről érdekességeket, hogy aztán a műélvezet percei következzenek. Vízi Melindával és Kerekesné Geri Zsuzsannával lépett fel, és a vastaps egyik szám után sem maradt el.

Lebegyev Concerto-ját Nagy László adta elő tubán. A zaklatott hangú mű különleges élmény volt. Ugyanúgy, ahogy Weber Esz-dúr Klarinétversenyének III. tétele, a laikus, inkább zeneérző, mint zeneértő hallgatót is arról győzte meg: akiket most hall, nagyon ismerik a hangszerüket és a művet, és tudásuk legjavát adják a nézőtéren ülőknek.

Egy hiányérzetem maradt csupán: vajon hol maradtak a növendékek, akiknek a meghívón is melegen ajánlották a részvételt?! Ezúton üzenem: sokat vesztettek.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás