Olcsóbb könyvből tanulnak idén a diákok

2014.08.29 22:06    |    MkSz  

A szeptember közeledtével egyre inkább hangosodik a diákfülekben az iskola kezdetét jelző csengő. A hetekben be kell szerezni az új iskolatáskát, a tolltartót, a füzeteket és a legfontosabb kellékeket, vagyis a tankönyveket. Bár a könyvek kézhezvételét talán csak a legkisebbek várják, most a szülőknek is van okuk az örömre, hiszen idén jóval alacsonyabb áron juthatnak tankönyvekhez a gyerekek.

Korsós Lajosnénak, a kalocsai tankerület vezetőjének beszámolója szerint a tankönyvellátás operatív szakaszba érkezett. Ez azt jelenti, hogy a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) augusztus 29-ig minden iskolába eljuttatja a diákok névre szóló tankönyvcsomagját. Az előre összeállított köteteket egy korábban meghatározott fuvarterv alapján szállítják az intézményekbe, amely fuvartervet minden helyi önkormányzatnak elküldtek. Tették mindezt olyan megfontolásból, hogy a Belügyminisztérium által megjelölt társszervek is részt tudjanak venni a tankönyvellátásban. Így a közfoglalkoztatottak segédkeznek majd a csomagok helyszínre szállításában, de a rendőrségnek is rendelkezésre kell állnia annak érdekében, hogy a könyvek a megfelelő időben a megfelelő helyre érkezzenek – tudtuk meg a KLIK Kalocsai Tankerületének vezetőjétől.

Korsós Lajosné azt is elmondta, a járásban a tankönyvek zömét augusztus 15-ig szállítják ki. Az összeállított csomagok pedig jóval kevesebbe kerülnek idén, mint tavaly. Így az előző évekhez viszonyítva, akár több ezer forintot is megtakaríthatnak a szülők. A tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy 9. osztályos gimnazista, illetve egy alsó tagozatos kisdiák is ennyit fizet majd a könyveiért.

A tankerület igazgatója megerősítette, hogy az első, illetve a második osztályos tanulók idén is tartós tankönyvből tanulnak majd, vagyis részükre a tankönyvcsomag teljesen ingyen érhető el. Ezen könyveket év végén az iskola könyvtárához juttatják vissza. Emellett a szülők, akiknek gyermeke ingyenes tankönyvből tanul, szintén rendelhet a KELLO honlapján úgy nevezett szülői példányt, amelyet a tanév végén nem szükséges visszaszolgáltatni.

Mindazok, akik nem költségmentes csomagot vesznek át, már megkapták a befizetési csekkeket a KELLO-tól – folytatta Korsós Lajosné, aki megnyugtatja a szülőket, hogy akik nem tudják tartani az augusztus 15-i befizetési határidőt, azok gyermeke ugyanúgy megkapja majd a könyveket.

A tankönyvosztással kapcsolatban a vezető azt is elmondta, hogy a névre szóló csomagokat az intézmények tankönyvfelelősei nem bonthatják fel, azt érintetlen állapotban kell átadni a szülőnek és a gyermeknek, hogy ellenőrizhessék, valóban a megrendelt könyveket tartalmazza-e a csomag. Ezen küldeményeket az intézményekben a már megszokott rendben kapják a diákok, vagyis az iskolák tapasztalata szerint akár előzetes tankönyvosztáson, akár az iskola kezdetekor, szeptember elsején is átadhatják a könyveket. Erről a szülők az intézmények honlapján, vagy személyesen, az iskolák ügyeleti idejében érdeklődhetnek, minden szerdán 8-12 óráig.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás