TDM közgyűlés: 2016 a turisztika éve

Két éven belül feltámadhat a kalocsai idegenforgalom

2014.06.11 15:55    |    géjé  

Az érsekségi épületek felújításáról és a régészeti leletekről, valamint a Kalocsa Szíve Programról, sőt, még nyári diákmunkáról is esett szó a kalocsai TDM szervezet közelmúltbeli közgyűlésén. A bejelentések között konkrét évszámok és ígéretek szerepeltek.

A „Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület”, vagyis a kalocsai TDM szervezet meghívására Vörös Márta főépítész is előadást tartott azon a nyilvános rendezvényen, amely a következő másfél-két év legjelentősebb turisztikai fejlesztéseit kívánta felvázolni a megjelenteknek. Ez az időszak azért nagyon különleges, mert a végére az utolsó ecsetvonásig befejeződik a kalocsai Nagyboldogasszony-fő-székesegyház felújítása, és várhatóan egy, a régészeti feltárások során felszínre került emlékekből összeállított kiállítás berendezése is. A mérnökasszony további részleteket árult el az Érseki Kincstár új épületbe költöztetéséről is, valamint arról, hogy a Kalocsa Szíve Program konzorciumán belül hogyan alakul ki egy átgondolt, komplex, többhelyszínes látogatóközpont, a Szentháromság tér környezetében. A legjobban nyilván mindenki egy végleges dátumra várt. A felújítások és feltárások jelenlegi szakaszában napra pontosan persze nem lehet megmondani a befejezés idejét, de annyi valószínűnek tűnik, hogy a karácsonyi ünnepi szentmisét már meg tudják tartani a nagytemplomban. Ez viszont még mindig nem jelenti azt, hogy folyamatosan látogatható lesz – teljes pompájában csak a 2016-os turista szezonra készül el.

tdm_kozgyules_450

 

A Kalocsa Szíve Program ezzel párhuzamosan és a környéken zajló munkálatairól Marton Balázs, a Városfejlesztési Iroda projektfelelőse beszélt a közgyűlésen. A szakember ismertette a munkák ütemét, amelyek várhatóan ebben a sorrendben kezdődnek és készülnek el: az Érsekkerttől az Asztrik, valamint a Szentháromság téren át a Foktői úti hídig és a Csillás parki, új buszparkolóig tartó területeken zajlanak majd a felújítások és építkezések. Ezek előtt azonban, ahogy arról már korábban is hallani lehetett, ősszel szeretnék átadni a Kálváriát.

A nyílt tájékoztatón a turisztikai szezon kapcsán egy harmadik témakörben is szerveztek előadást: a Meló-Diák Dél Iskolaszövetkezet képviselője a fiatalok szezonális munkalehetőségeiről nyújtott tájékoztatót. Ennek kapcsán több szempontból közelítette meg a kérdést: a vállalkozóknak arról beszélt, hogy a turisztikai szezonban és rövid időintervallumban hogyan tudnak diákmunkásokat igazán költséghatékonyan alkalmazni – az iskolaszövetkezet segítségével. Itt szó esett az ilyenkor igénybe vehető adó- és járulékkedvezményekről is. Azoknak a diákoknak pedig, akik még nem tudják, milyen pénzkereseti lehetőséghez jutnak a nyáron, van egy jó hírünk: a Meló-Diák országos szervezetével Kalocsán is fel lehet venni a kapcsolatot, a városi ifjúsági referens, Nemes Kata segítségével. Ha kell, segít iskolaszövetkezeti taggá válni (ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kiközvetíthetőkké váljanak), majd helyi munkalehetőségekhez jutni.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás