Merre tekereg mostanság a Tekergő együttes?

Újra együtt az eredeti felállás

2012.06.24 12:01    |    -mond  

Szívesen vállalnak fellépést a környéken

 

tekergo_paprika_nap_293Közel egy éve, tavaly augusztusban írtunk arról, hogy újjáalakult a Tekergő együttes. Akkor az eredeti, a kezdő négyesből hárman gondolták úgy, hogy 30 év után ismét összeállnak zenélni. Akkor csatlakozott hozzájuk Pogrányi Miki és két állandó közreműködő hölgy, részt vettek a folklórfesztiválon, majd újra elindították a folkkocsmát, ami egy-két alkalom erejéig színesítette Kalocsa kulturális életét. (A képen a Tekergő a tavalyi Paprika Napokon – akkor még csak hárman a kezdő négyesből – középen hátul Bajnok József)

 

 

Azóta nemigen hallottunk róluk, prímásuk, Bajnok József Buráló tanít a Hétszínvirág Művészetoktatási intézményben, hat tanítványa van, legutóbb velük Czár Jani bácsi kiállításmegnyitóján muzsikáltak. Azt mondja, szeretné ezt az oktatást felfuttatni, minél jobban csinálni, mert időközben rájött, hogy imád tanítani és imádja a tanítványait is (én úgy láttam a gyerekeken azon a megnyitón, hogy ez kölcsönös…).

Egy pesti próba és egy iskolai népzene órája között csíptük el egy rövid beszélgetésre, hogy elmondja, merre tekeregnek Tekergőék mostanában?

– Az eredeti felállásból a negyedik tagunk, Balatoni János (Tóni) sem bírta tovább nélkülünk, újra csatlakozott hozzánk, és most teljes erőbedobással próbálunk, most is éppen Pestről jövök próbáról. Előjött a múlt, mindenki lelkes, teljes szívvel zenélünk – mondta Bajnok József.

Azt is megtudtuk tőle, hogy máris több meghívásuk van, túl vannak egy jól sikerült pünkösdi Révbér pusztai koncerten, nyárra meghívták őket júliusra Dunaszentbenedekre, amikor testvértelepülésükről, Marosmagyaróról várnak vendégeket, majd az őszi falunapokra is. Elmondta, hogy szívesen vállalnak fellépést falunapokon, zenés estéken, ahol szeretik az igényes, gyönyörű magyar népzenét: Joó Lajos, Polónyi Péter, Balatoni János és Bajnok József – az 1983-ban megszűnt és tavaly újjáalakult Tekergő együttes.

Bajnok Józsefet egy új, nagy kihívás is megtalálta.

– Greges Marica – aki igen nívós képviselője a szakmának, Sebestyén Mártával énekelt a Vujicsics együttesben – kitalált egy új hangzású zenei világot, ha be kellene valahova sorolnom, világzenének nevezném. Összeszedtek egy csapatot, mindannyian megkaptuk az anyagot, amiből fel kellett készülnünk, egy stúdióban zenéltünk, csináltunk demo-felvételeket. Nagyon új, izgalmas kihívás, aminek meg akarok felelni.

– Mikor lehet ebből valamit hallani?

– Egyelőre mindenki tanulja az anyagot, gyakorolunk és még a pontos helyszín és időpont titkos, de annyit elárulhatok, hogy szeptemberben fogunk fellépni nagy nevekkel, híres előadókkal együtt. Ha már lehet róla konkrétumokat mondani, elmondom a Néplap olvasóinak is. Addig pedig folynak a próbák, a Tekergővel pedig járjuk a régi-új utat, és mint mondtam, nyitottak vagyunk új felkérésekre akár itt a környéken, akár távolabbi vidéken is – mondta befejezésül Bajnok József.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás