Egyedüli magyar tánccsoportként képviselte hazánkat a Bokréta

Ezrek előtt léptek fel a törökországi gyermekhéten

2012.05.12 16:17    |    j  

Szerencsésen ért haza 10 napos, a törökországi Izmirben töltött programjáról a Bokréta Népművészeti Egyesület gyermekcsoportja. A nemzetközi fesztiválon összességében több ezres közönség előtt mutathatták be táncaikat, jutott idejük tengerparti kikapcsolódásra, sőt testközelből látták a világ egyik csodáját.

A Gyermekhét keretében szervezett, mintegy másfél hétig tartó népzenei és néptánc fesztiválra szó szerint a világ minden tájáról érkeztek fellépők, a felkelő nap országától egyik európai szomszédunkig. A Kárpát-medence egyetlen jelen lévő magyar csapata viszont a kalocsai Bokréta volt. Mindenki büszke? Joggal!

„A gyerekek nagyon jó kedvvel viselték az utat. A török családok izgatottan vártak minket az iskolánál.” – írta Perity Dóra csoportkísérő még az első napon, a Korona FM100 Facebook-idővonalán. A rádió közösségi oldalára napi rendszerességgel feltöltött rövid beszámolók és helyszíni fényképek alapján a csoport programja az első pillanatoktól kezdve sűrű, de élményekben gazdag volt, hiszen már a második nap felvonulásán, protokoll megjelenésein túl a szállásadó családokkal is sok közös tevékenységben vehettek részt.

A harmadik napon a szokásos gyülekező után a bokrétások már a szervező iskola teraszán rögtönöztek egy műsort a helyi gyerekeknek, akiknek állítólag annyira megtetszett a cifra mars, hogy elkezdték tanulni. A program egy a tengerpart melletti sétálóutcán folytatódott, ahol a Bokréta nagy sikert aratva mutatkozott be. A délután jól megérdemelt pihenővel, tengeri fürdőzéssel telt.

bokreta_izmir_360Eljutottak Epheszosz-ba, az ókori városba, ahol a világ hét csodája közül az egyiket, Artemisz templomát megtekintették. A negyedik napjuk szabadidős programmal telt, így volt idejük felkészülni a másnapra, újra Izmirbe tervezett fellépésre, „ahol a város egyik bevásárlóközpontjának közönségét fogjuk elkápráztatni és remélhetőleg megtáncoltatni, ahogy azt mi, kalocsaiak szoktuk” – írta bizakodva Perity Dóra.

A nemzetközi fesztivál következő napján az eddigi legjelentősebb bemutató szerepelt.

Az Atatürk stadionban táncoltak a gyerekek, ez hatalmas megtiszteltetés volt számunkra, hiszen 22 országból csak kettőt hívtak meg oda” – írta Perity Dóra. A hatalmas stadion gyepére varázsolt magyar néptáncbemutató hengerelt, mint az összes addigi előadásuk. Ezt már csak egy fellépés követte: az út nyolcadik napjának estéjén a kísérőket fogadásra, a csoportokat helyi sportcsarnokba invitálták egy nagy össztáncra. Az ifjú tehetségek még egyszer megmutatták egymásnak táncaikat, sőt, még egy kisebb táncházat is rögtönöztek, ahol egymás folklórjából kaphattak ízelítőt.

 

bokreta_ataturk_480

 

– 10 csodálatos napot töltöttünk együtt; a fellépésekkel elvarázsoltuk Izmirt – jelentette múlt csütörtöki hazaérkezésük után Farkas Éva, aki számára a legérdekesebb élmény kétség kívül az volt, hogy napi rendszerességgel botlottak magyar honfitársakba a közönség soraiban. – Minden fellépésünkkor felbukkantak magyarok, a NATO-ban kint szolgáló katonanőktől kezdve a kint tanuló diákokig; ez nagyon jó érzés volt – tette hozzá az együttes vezetője. A bokrétásokat minden fellépésen többszáz fős közönség fogadta, hiszen Törökországban „szeretik a magyarokat, és nagyon-nagyon szeretik a gyerekeinket”.

A családok nagy szeretettel vettek körül bennünket már az első percekben, és ez végigkísért bennünket 10 napig. Abból az iskolából, ahol négy éve voltunk, megkerestek minket az igazgatók, velük is tudtunk pár szót váltani, és olyan régi török barátokkal is, akikkel korábbi fesztiválokon találkoztunk – újságolta még az utazás élményeinek hatása alatt állva Farkas Éva, aki a csoport vezetőjeként fogadta még az izmiri polgármester külön gratulációját is. – Köszönöm a segítséget mindenkinek, aki tett értünk, hogy kijuthassunk erre az útra, és elsősorban a szülőknek, akik felkészítették a gyerekeket – zárta beszámolóját Farkas Éva.

 

(Fotók: Bokréta Népművészeti Egyesület)


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás