Névadójukra emlékeztek

Évtizedes hagyomány a Tóth Menyhért Általános Iskolában

2018.02.28 13:57    |    -s-n  

A Kossuth-díjas festőművész nevét viselő miskei oktatási intézményben sokéves hagyománya van már annak, hogy az alkotó születésének, illetve halálának évfordulójához közel egy egész napot szentelnek névadójuk örökségének. Nem tört meg a sorozat az idén sem!

– Január 8-án tartottuk megemlékezésünket, ami különösen alkalmas időpont volt az eseményre, hiszen Tóth Menyhért születésének és halálának évfordulója egyaránt erre az időszakra esik. 1904. január 2-án született, és 1980. január 9-én hunyt el – mutat rá a programfelelős iskola igazgatója, Sima Zsuzsanna.

miskei1_450
 

Elmesélte, hogy vannak állandó elemei egész napos rendezvényüknek, amelyek ebben az évben sem maradtak el, így megkoszorúzták a művész sírját, illetve az iskola parkjában lévő emlékművét, ahol Illés Attila polgármester, és dr. Serfőző Csaba jegyző is főt hajtott.

miskei2_450
 

– A gyerekek számára ilyenkor vannak rajzos, csoport feladatok és állandóan változó, új feladványok, amelyekkel mind-mind az a célunk, hogy azt az életformát és életmódot elevenítsük fel, amelyben egyszerű falusi fiúként, későbbi férfiként itt Miskén, a falunkban Tóth Menyhért is élt, és ami olyan nagy hatással volt művészetére – folytatja az igazgató.

miskei3_450
 

– Az idén például régi szlovák játékokkal és énekekkel ismerkedtek meg a diákok, és egy rövid dokumentumfilmet is megnézhettek, majd tesztet töltöttek ki névadónk életéről és munkásságáról. Ezen kívül Tóth Menyhért festményéről készült képet kellett mozaikdarabokból összeállítaniuk, valamint sportos játékokban és versenyekben sem volt hiány, majd a nap zárásaként osztályonként értékeltük a teljesítményüket – így Sima Zsuzsanna.

Az igazgatónő elárulta, hogy kiemelt alkalom ez az iskola éves programnaptárjában, amit kicsik és nagyok egyaránt várnak, hiszen nemcsak művészi, hanem emberi példaképként is tekintenek Tóth Menyhértre, akinek személyét és munkásságát ilyenkor játszva hozhatják közelebb a gyerekekhez, akiknek nem csak ezen a napon köszön vissza iskolájuk névadójának személye. Az iskola folyosóin ugyanis ott vannak életútjának fontosabb állomásai, fotói, amelyeket bármikor nézegethetnek, tanulmányozhatnak – emlékeztet az igazgató.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás