Újhelyes írás

2015.09.10 11:22    |    neduddgi  

Bizonyára szakmai ártalom, de én nyitva tartott kritikus szemmel járok, s minden utamba kerülő betűt elolvasok, legyen az reklámtábla, plakát, étlap, falfirka. A gyakran előforduló, tipikus hibákat, mint amilyen a „nyitvatartás”, „szerviz”, „muszály” mindeddig megmosolyogtam, némely durva elíráson – Dohányzásra kilyelölt hely – pedig tátott szájjal röhögtem. De múlt hét óta az arcomra fagy a rátarti vigyor.

Ki lehet jelenteni: szeptember elejétől nincs ember, aki tudna helyesen írni magyarul. Megjelent ugyanis A magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása, csaknem harminc évvel az előző után. Az akadémikusok könnyítettek magukon, s úgy vélték, rajtunk is: a nyelv folyamatos változásához alkalmazkodva a használt nyelvhez igazították a szabályzatot. Az elvvel egyébként akár egyet is lehetne érteni, javaslom bevezetni az adóhatóságnál is. Ha sokan nem fizetnek egy-egy adónemet, akkor inkább töröljék el.

Eddig egyfajta mérce is volt, hogy ki tud helyesen írni, kinek fontos egyáltalán. Mostantól egyenlőség van és testvériség. A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága ugyanakkor azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bár szabályzatnak hívjuk, ez valójában csak ajánlás. Nem hasznos, ha a diákok szankcionálására használják. Ha viszont így van, akkor számon sem lehet kérni ezentúl a külalak mellett. Okafogyottá váltak a helyesírás-versenyek is. A tanarak fellégezhetnek.

„A nemzeti önazonosságot jelentő anyanyelv alapvető műve” bohócot csinál mindazokból, akik ezt a nyelvet komolyan használni kívánják. Persze, a gonosz internet miatt van az egész, meg a mai fiatalok miatt, akik lusták még írni is, nemhogy olvasni.

Mi lett más? A használathoz igazított, megengedő szabályok, a kiejtéshez igazodó új szavak, másfajta a kötőjelezés és még bonyolultabb a szótagszámlálás. No meg szótárkészítők és könyvtárosok örömére új a betűrend is.

Házinyúlra ezentúl sem lövünk, maximum házi nyúlra, Omega koncerten sem rázhat meg a kóbor áram, esetleg a kóboráram, a penésszerű pedig sosem volt ésszerű, így aztán ezentúl úgy kell írni, ahogy észszerű: penészszerű. Majálisozni kimehetünk ezután május 1-jén vagy május 1-én, de május 1-n is, ráadásul már nem csak 10.00-kor, de 10:00-kor is!

Aki pedig felfedezi, hogy mi a különbség a fény-árnyék hatás és a fény–árnyék hatás között, az kap tőlünk ajándékba egy gondolatjelet.

Ha férjes asszonynak csapja a szelet önnek is kedveznek: a levélborítékra ezentúl úgy írunk, ahogy akarunk, mert ez ezentúl a posta hatásköre és az asszonyneveket(?) is kedvünk szerint cifrázhatjuk.

A nagyon ősi magyarok életébe is belepiszkálnak, az eddigi samanizmus helyett a sámánizmus alak lesz használatos, kár, hogy rovásírással mindegy.

A kötőjelezés, különírás-egybeírás újraszabályozása sokunknak sima packázásnak tűnhet, hiszen aligha van olyan magyar kifejezés, amely gyakrabban szerepelne táblákon, mint a
„nyitva tartás”, amit ezentúl „nyitvatartás”-nak kell írni. (Mely utóbbi formulát a Word most mindenáron külön akarja íratni velem. Tényleg, ezeket a szoftvereket ki fogja frissíteni és mennyiért? Egy jóbarát számítógép-szerelő vagy egy számító gépszerelő?) Tehát, ha valaki ad arra, hogy az üzletét a leendő vásárló esetleg ez alapján ítélné meg, most cseréltetheti le a feliratot. Ha a könnyítési elv alapja az volt, hogy nagyon sokan írták eddig helytelenül, akkor remélem, hogy megtalálom a kötetben a Gordon Blue-t is a Cordon Bleu helyett. Arról már nem is beszélve, hogy Moszkva teret Széll Kálmánnak írják és Kalefnek ejtik.

Mi lehetett a cél? Gondolná az ember, hogy minél többen írjanak helyesen: nos, ez aligha sikerül azáltal, hogy azokat is megfosztjuk tőle, akik eddig birtokolták. Akiket érdekelt, hogy írnak, azok megtanulták az iskolában. Akiket nem, azok nem fogják most megvásárolni ezt az új kötetet és bebiflázni. Mondjuk nem is kell, az interneten fenn van ingyenesen: helyesiras.mta.hu

Külön szívfájdalmam, hogy elvették iróniám egyik eszközét is, szegény Fülig Jimmy se gondolta volna, hogy így fogják megöregbíteni. De végre megadhatjuk a Tiszteletet Nemzeti Nagyjainknak vagy a Hivatalnak, cserébe nehéz lesz kideríteni, hogy valaki modoros vagy szervilis csupán. „A köznevek nagybetűs kezdése nem szokásos a magyar írásgyakorlatban, kivéve a hivatalos iratokban (például: Alperes, Felperes, Eladó, Vevő, Szerző). Bizonyos tárgynevek – nemzeti ereklyék, járművek, hangszerek, fegyverek, drágakövek – jellemzője ezentúl a Nagy Kezdőbetűs Írás.”

Egy szó, mint száz, ebben az országban megint a szabálykövetőkkel lett kitolva, akik nem voltak restek megtanulni, észben tartani és alkalmazni azokat. Épp, mint a szekszárdi hídra autópálya-matricát vásárlók, a NAV-hoz azonnal pénztárgépet, játékgépet online rendszerbe bekötők, exmagánnyugdíjpénztár-tagok.

Itt, a Néplapnál mindenesetre úgy döntöttünk, hogy nem fogadjuk meg az akadémia ajánlásait, írjuk cikket ahogy jön. 2016-ig még úgysem büntetik.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás