Vérfrissítés kell az egyesületté vált csapatba

Új tagokat várnak a fúvósok

2015.09.17 13:50   

A Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar praktikus okokból új néven folytatja pályafutását, de tartja magát a Liszt AMI-ban betöltött szerepéhez, a képzéshez is, amellett, hogy felnőtt tagokat verbuvál. A több minősítő koncerten is nagy sikert arató, sokat jótékonykodó csapat vezetője szerint semmi meglepő nincs az időszakos létszámhiányban, hiszen náluk a továbbtanulók miatt természetes folyamat az átmenő forgalom. Most viszont olyanokat is belépésre bíztatnak, akik hosszú ideje csak porfogónak használják a hangszerüket.

Kalocsai Néplap

– A berepülő fecskéket mindig szeretettel fogadjuk, hiszen mindig jót tesz a vérfrissítés egy zenekarnak; a mi tagságunk pedig állandó mozgásban van. Van, aki elmegy egyetemre és már nem tud visszajárni, de helyette jönnek fiatalok, például a zeneiskola felcseperedő növendékei – mondta átala-kulófélben lévő csapatáról Betlenné Dajkó Ágnes. A Liszt AMI kötelékébe tartozó fúvósok karnagya hozzátette, hogy a fiatalok mellett az úgynevezett
„kósza zenészeknek” is örülne, vagyis olyanoknak, akik akár évekkel ezelőtt letették a hangszerüket, mert esetleg kételkednek magukban, vagy más okból hagyják pihenni a tehetségüket. – Őket szeretném meggyőzni, hiszen egy tavalyi „toborzásunkon” is érkezett már hozzánk vadászkürtös hölgy, aki hosszabb idő után újra, és remekül zenél – hozta fel.

A fúvósok legfiatalabb tagjai 10 év körüliek, de vannak köztük felnőttek is. Ők jól bizonyítják a zenekarvezető állítását, miszerint „mindenki megtalálja a helyét a csapatban”. Most arra kéri a számára ismeretlen zenészeket, hogy jelentkezzenek, ha csak otthon porosodik a hangsze-rük, legyen az trombita, kürt, harsona, vagy akár ütős, mert bárkit nagyon szívesen látnak. Jelentkezni legegyszerűbben a közösségi médiában, privát üzenetben is lehet: egyelőre Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar néven lehet őket megtalálni a Facebook-on. Azért „egyelőre”, mert a jövőben valószínűleg ott is megváltoztatják a nevüket. Ezt egyébként nem valamilyen alkotói válság, vagy jelentősebb átalakulás miatt, sokkal inkább praktikus okokból lépik meg.

– A változástól anyagi segítséget remélünk – vallotta be a karnagy. – Nem jut elég pénz hangszerekre, utazásra, kevés a forrásunk, azért azzal próbálkozunk, hogy egyesületté válunk. A hivatalos eljárás augusztus végén lezárult, így Kalocsai Fúvószenekari Egyesület lett a nevünk. Vannak ezzel további terveink, amiket zenekarként is képviseltünk: rendszeresen adunk koncerteket, népszerűsítjük a fúvószenét, rendezvényeket szervezünk, biztosítjuk a próbákat, gyerekeknek és felnőtteknek is – sorolta a szervezeti átalakulással járó vállalásaikat Betlenné, külön kihangsúlyozva, mennyire büszkén viselik a nevükben a „kalocsai” jelzőt, és bíznak benne, hogy ezzel némiképpen sikerül pótolni a helyi katonazenekar évekkel ezelőtti feloszlásával keletkezett űrt.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás