Quo Vadis, Domine?

Regionális versmondó verseny a katolikus iskolában

2013.03.16 16:27   

A Mária Rádió Egyesület a katolicizmus erkölcsi szellemisége jegyében hirdetett istenes versmondó versenyt a Kárpát-medencében élő fiatalok részére. A február 8-án megtartott regionális versenynek a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény adott helyet.

katolikus_versmondo_240A világhírű lengyel Nobel-díjas író, Henryk Sienkiewicz 1895-ben írt regényének címéről elnevezett regionális versmondó versenyen Kalocsa mellett Hódmezővásárhely, Dunaújváros, Kiskunfélegyháza, Szolnok, Kunszentmiklós, Kiskunhalas katolikus iskoláinak diákjai vettek részt. A szervezők által kitűzött cél az volt, hogy a 14-16 éves, valamint a 17-20 éves korosztályba tartozó diákok az úgynevezett istenes versek személyes megszólaltatásával állítsák középpontba a hit erejét.

A megnyitón dr. Bábel Balázs érsek, a verseny fővédnöke egyebek mellett azt hangsúlyozta: a versenyre való felkészülés lehetőséget teremtett a művészetben való csöndes elmélyülésre is. A versmondók által előadott Reményik Sándor, Dzsida Jenő, Márai Sándor, Wass Albert, Szabó Lőrinc, Rab Zsuzsa verseket a tanárokból és egyházi személyekből álló zsűri értékelte. Kalocsáról Mácsai Jánosné nyugalmazott tanárt és Geszler Péter érseki szertartót, a Katolikus Intézmény lelki igazgatóját delegálták a zsűribe.

Az élvezetes stílusban, esetenként művészi átéléssel előadott versek értékelését végző Keresztes József zsűrielnök, a Bajai Szent László ÁMK igazgatója a 15 versenyző közül első kategóriában, azaz a 14-16 éves korosztályban Romsics Fannit, a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény tanulóját sorolta a harmadik helyre, akit Vagyon József kiskunhalasi, Rakonczai Kitti hódmezővásárhelyi versenyző előzött meg. A kalocsai csapat Rockenstein Melánia, Papp József 10. osztályos és Romsics Fanni 9. osztályos tanulókból állt (képünkön), felkészítő tanáruk Viczay Edina tanárnő volt.

A második kategóriában nem volt kalocsai helyezett. A 17-20 éves korosztályban első helyre Varga Máté dunaújvárosi, második helyre Podmaniczki Kinga kiskunfélegyházi, a harmadik helyre Balla Zsuzsanna dunaújvárosi versenyző, míg a negyedik helyre Kolozsvári Ibolya, a kunszentmiklósi református gimnázium tanulója került.

A helyezettek, köztük a kalocsai Romsics Fanni más régiók győzteseivel az országos döntőben mérik össze tudásukat.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás