Képrestaurálások a Viski Múzeumban

Kincsek az enyészet határáról

2018.09.06 14:36    |    -sist-  

Ki tudja, mi lett volna az egykori jezsuita rendfőnököt ábrázoló hatalmas festménnyel, ha negyed évszázaddal ezelőtt nem tartanak nagytakarítást a kalocsai Viski Károly Múzeum pincéjében? És ha anno az intézményvezető nem hozza el egy könyvkupac aljáról a vasállványba szakadt miskei Madonna-festményt? Nem tudni – merthogy mindkét alkotás immáron biztonságban van, mondhatnánk, úgy festenek, mint új korukban!

A Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázati lehetőséget kiaknázva nyújtott be egymillió forintos értékben restaurálásra kérelmet a kalocsai Viski Károly Múzeum, amelyből végül 600 ezer forint támogatást sikerült elnyerniük. Ennek eredményeképpen két, az intézmény birtokában lévő képet sikerült szó szerint a pusztulás határáról visszahozni. Mindkettő kálváriája érdekesen alakult a kalocsai gyűjteménybe kerüléstől a retusálóműhelyig – árulta el a múzeumban jártunkkor Romsics Imre igazgató, háta mögött az ideiglenes kiállított, újjászületett alkotásokkal.

Amikor 25 évvel ezelőtt a múzeum élére került, kezdi a hatalmas, sötét tónusok uralta, szigorú tekintetű alakról készült kép történetét Romsics Imre, kipucolták a múzeum pincéjét, ami nem csak teljesen fel volt vizesedve – nyílászárók hiányában – mindenféle szeméttel is tele volt zsúfolva.

Szó szerint állt a víz a pincében, hiszen ajtók-ablakok nem voltak rajta, ez a kép pedig állt a vízben. Az egyik hosszú és rövid oldala 7-10 centiméter szélességben el volt rohadva. Kimentették, kiszárították, és a raktárba akasztották, ahol évekig lógott, mielőtt sikerült forrást szerezni a helyreállíttatására.

festmnyek_450
 

A Thyrsus González de Santalla (1624–1705) jezsuita rendfőnököt ábrázoló alkotásnak a festője és a kora sem ismert pontosan.

– Gyanús, hogy XVIII. században készült a kép, ebből lehet sejteni, hogy Katona István hozhatta a városba, hiszen amikor II. József megszünteti a jezsuita rendet, az érsek kinevezi őt kanonoknak. Ekkor írta meg egyébként a máig egyedülálló jelentőségű, 42 kötetes Magyarország-történetet latin nyelven, illetve két kötetben a főegyházmegye történetét, amit magyar fordításban a múzeum jelentetett meg. Valószínűleg tehát ő hozza a képet Kalocsára, de hogy hogyan kerül az a múzeum birtokába, az máig nem tisztázott, ahogyan az sem, hogy miért dugták el a pincébe. A lényeg, hogy sikerült kimenteni, és elnézve a restaurált képet, talán nem látszik rajta, milyen áldatlan körülmények között került elő. Ezen a képen szinte minden fekete, nagyon sötét tónusú – mondja Romsics Imre.

A másik restaurálásra küldött kép története kevésbé kalandos, azonban ez sem adott kevesebb munkát a helyreállítónak. – Sok évvel ezelőtt kapott a múzeum egy „lyukas” Mária képet, ahogy én nevezem – folytatja történetét az intézményvezető –, amin akkora lyuk tátongott, hogy egy felnőtt ember ökle átfért rajta. Flakovitcs Endre plébános festette, és a néhai Székely László miskei plébános adta nekem, aki a múzeumi könyvtárnak is komoly mecénása volt.

Ahogy pedig a személyes kapcsolatoknak fontos szerepe volt abban, hogy egyes kincsek a múzeum birtokába kerüljenek, a restaurátorral történő egyezkedéskor sem volt utolsó, hogy a munkát végző Korhecz Papp Zsuzsannának a férje, a Szabadkai Múzeum egykori igazgatója ugyancsak jó kapcsolatot ápol a kalocsaival. Így az NKA által megkurtított összegből is vállalta a szakember, hogy elvégzi a munkát. Azonban az alkotások Szabadkára szállításánál újabb akadály merült fel.

– Nagy tortúra volt, mire sikerült biztosítót találni, amelyik szóba áll velünk, mert amikor kiderült, hogy restaurálásra viszünk ki képet, mind visszaléptek, hiába bizonygattuk, hogy jobb állapotban lesz az, amit visszahozunk, mint amit kiviszünk. Végül egy kalocsai vállalkozó segített ebben, és hosszú hónapok huzavonája után a műhelybe kerültek a festmények, amelyek azóta vissza is tértek hozzánk. A végeredményről talán csak annyit, hogy bár én pontosan tudom, hogyan festettek ezek a képek, semmi nem látszik az egykori állapotról – ér a kalandos történetek végére az igazgató.

A június 23-i Múzeumok éjszakáján mindkét alkotást bemutatják egy különleges, erre az alkalomra összeállítandó minitárlaton, ahol az eredeti állapotukról készült fotókat is az érdeklődők elé tárják. Emellett részletes leírást is csatolnak hozzájuk, a programot követően, bár hivatalosan „rak-tárba” kerülnek a képek, de nem fogják eldugni őket a látogatók szeme elől, ígéri Romsics. A terv az, hogy majdan a Kalocsai Képtár állandó gyűjteményét fogják gazdagítani.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás